18 mai 2017

1184.Documentar dedicat Smarandei Brăescu, prezentat în premieră la Muzeul Național al Aviației Române


 
.
 
.
             Documentarul "Foșnet de mătase albă", dedicat Smarandei Brăescu, va fi prezentat în premieră vineri, 19 mai, de la ora 11.00, la Muzeul Național al Aviației Române, din București.


Lansarea peliculei este dedicată împlinirii a 85 de ani de la stabilirea recordului mondial absolut de salt cu parașuta de la înălțime de către ”Regina Înălțimilor” și 120 de ani de la nașterea acesteia.

Documentarul, cu o durată de 52 de minute, conceput ca prima parte a unei unei trilogii dedicate vieții Smarandei Brăescu, a fost realizat de Studioul cinematografic al Armatei în colaborare cu Muzeul Național al Aviației Române, Muzeul de Istorie „Paul Păltănea” din Galați și Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii - filiala Cluj.

Smaranda Brăescu, născută la 21 mai 1897 în satul Hănțești, comuna Buciumeni, județul Galați, a fost prima femeie parașutist cu brevet din România. La 5 iulie 1928 a executat primul salt cu parasuta, de la înălțimea de 600 de metri.

.

DA PAGINA!           .

.

 La 2.10.1931 a câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6000 de metri, depășind recordul anterior, de 5384 metri, obținând, în acest mod, și recordul feminin la nivel mondial. În urma acestui succes a fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică - clasa Crucea de Aur.

La 19 mai 1932 a devenit campioană mondială absolută la parașutism, în urma unui salt realizat de la înălțimea de 7400 de metri, cu durata de 25 de minute, record omologat de aeroclubul din Washington.

În 1934 a urmat cursuri de pilotaj în SUA, devenind prima femeie din Europa brevetată ca pilot în SUA.

Supranumită „Regina Înălțimilor”, Smaranda Brăescu mai are în palmaresul aeronautic o serie de raiduri aeriene europene, participarea la numeroase mitinguri aeronautice interne și internaționale și, nu în ultimul rând, participarea ca voluntar în cel de-Al Doilea razboi mondial, ca pilot în „Escadrila Albă”- de avioane sanitare.

*sectia Presa a MApN*

reeditare:nemotoujours, foto:internet


2 comentarii:

  1. Prima foto este pentru Amy Johnson (n. 1 iulie 1903, Hull, Anglia – d. 5 ianuarie 1941), Commander of the Most Excellent Order of the British Empire (CBE), o aviatoare britanică.

    RăspundețiȘtergere