20 octombrie 2017

1250. Marsul Comemorativ “Crucea Eroilor” editia IX.

.
.
.
Asociatia "Traditia Militara" a organizat Marsul Comemorativ “Crucea Eroilor” editia IX. in 07-08oct17, pe traseul stabilit: Dichiu > Piatra Arsa > Cabana Caraiman > Brana > Crucea Eroilor > Babele > Piatra Arsa > Dichiu.

Conditiile meteorologice extrem de severe -6˚C, ninsoare abundenta, viscol (~ 90km/h) au determinat pe Jandarmii Detasamentului 8 Sinaia, care au insotit permanent coloana de reconstituitori, sa recomande
.
insistent intreruperea marsului. ATM a optat pentru planul alternativ: Busteni (unde am organizat o ceremonie la monumentul Ultima Grenada) > Gura Diham > Osuarul din Primul Razboi Mondial de la Diham Militar, fosta cazarma a Batalionului 4 Vanatori de Munte “Principele Nicolae”. A fost o ascensiune dificila, cu diferenta de nivel de ~ 600m, mai ales cu echipamentul de campanie model 1916, in conditiile meteo deja mentionate. Aici a avut loc o noua ceremonie, precum si exercitii tactice si o reconstituire de batalie, impreuna cu camarazii de la Asociatia Deutsches Freikorps.

DA PAGINA!

.
.
I
.
n 08oct17 ATM si ADF au facut o parada si o demonstratie in Parcul Ghica din Sinaia, apoi o ceremonie la Cimitirul Militar International, unde se afla laolalta mormintele eroilor romani, germani si austro-ungari cazuti aici in anii 1916-1918. 

A urmat un moment de reculegere si o rugaciune la Manastirea Sinaia si o demonstratie de reconstituire istorico-militara la Castelul Peles.
ATM si partenerii de la ADF au demonstrat, prin buna prestatie oferita pe parcursul unui program incarcat si dificil, in conditii extrem de vitrege, ca au forta, vointa si priceperea de a-si omagia inaintasii prin efort si onoare.

"Mircea Stoica, "Traditia Militara"

La editia din 2015 am participat si noi, cativa membri ai "Suntem Romania!" insotind membrii ATM, DFK si inca trei trupe de reenacment din Arad, Ungaria si Franta, luand astfel parte la cea mai impresionanta comemorare pe care am  veodata, salvele trase in onoarea Eroilor la Cruce, pe Caraiman, fiind absolut impresionante, ca si Marsul in sine.
Din nefericire din lipsa de fonduri in anul 2016 nu s-a mai tinut acest eveniment, iar acum, in 2017 a fost amanat pana tarziu si nu a mai avut o participare atat de mare.

Puteti citi si vedea in linkurile de mai jos despre editia din anul 2015:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu