30 noiembrie 2018

1334."Drumul tunului"-un vis in realitate si un premiu mai mult decat meritat!

Cu militari ai B21VM Predeal in frunte ca purtatori de drapel,Cercetasii venind din Azuga
 si astfel refacand simbolic traseul pe care au fost aduse tunurile cu care s-a dus lupta, urca spre varful Clabucetul Taurului.
Poate cea mai frumoasa fotografie pe care am facut-o vreodata,
deoarece am prins pe micutul impresionat profund de ceea ce vede.

Moment de pios omagiu.
Colegul nostru Laurentiu,
militar in B21Vanatori de Munte,
aducandu-si omagiul inaintasilor nostri,
la apus de soare,
inainte de ziua inaugurarii monumentului.
.
   Am unele momente in viata care chiar sunt inaltatoare,de o frumusete aparte, iesind in evidenta clar fata de altele cu insemnatatea lor care trece dincolo de familie, poate pentru ca tot la familie se refera-la oameni care au luptat si chiar au murit pentru familii: a lor, a mea, a ta.
   Este vorba de momente in care prieteni si nu doar sau numai, fac ceva deosebit pentru cei care ne-au aparat limba si traditiile,nu doar granitele, prin ceea ce au facut.

   Sunt multe modalitati de a-ti apara valorile neamului tau si ale locului unde traiesti, dar cea mai impresionanta ramane jertfa suprema.Si sa fii intr-un loc unde ai tai s-au jertfit ca sa poti exista ca identitate nationala, ca fiinta libera si mandra, un loc in care altii ca tine i-i pomenesc pe acestia  si le multumesc, este o mandrie dar si o mare onoare.
   Mai ales ca pana de curand era un loc uitat!
   Locul de unde a fost bombardat Predealul,pe atunci al Imperiului Austro-Ungar, pazit si inarmat de catre armata Imperiului German in primul razboi mondial, loc in care au fost carate pe cai,catari si cu carca piese de artilerie si bombardand "peste deal", cu o precizie si tenacitate de admirat, romanii au distrus posibilitatile de transport pe cale ferata,instalatiile garii si au tocat efectiv inamicul.
   Nu fara jertfe, desigur.
Ciprian Peticila,
initiator si sponsor al evenimentului si al monumentului,
cabanierul de la Garbova.

      Clabucetul Taurului este unul dintre locurile pe unde Armata Romana a trecut Carpatii!
   De aceea  Ciprian Peticila, cabanier de o viata la Garbova si actual proprietar, a considerat ca locul trebuie marcat ca atare, pentru stiinta noastra si aducere aminte, mai ales ca ani de zile a tot vazut cum din siroaiele ploilor se itesc inca tuburi goale de cartuse.
  "Tu realizezi Nemo in ce hal s-a tras aici si s-a luptat daca dupa 100 de ani inca ies astea la suprafata?" m-a intrebat acesta cand ne-am cunoscut.
  Ciprian a organizat evenimentul, a facut crucea si a cazat Cercetasii Romaniei, compania Baden-Powell centrul Bucuresti si pe noi, iar acestia (Cercetasii) au carat si montat crucea impreuna cu el (o cruce de peste 300 de kg.!!!) si impreuna cu Batalionul 21 Vanatori de Munte Predeal, au facut ceremonia impresionanta de la locul unde s-au montat piesele de artilerie si s-a pornit lupta.
  Cercetasii au marcat traseul "Drumul tunului", pe unde din Azuga a urcat mica armata, pana la coborare in Predeal, cu informatii si povestea faptelor inaintasilor nostri.
  Pentru acest proiect deosebit Cercetasii au primit un premiu national ca recunoastere.
  Haideti sa va mai povestesc!
   DA PAGINA!

.

.
  In primul mare razboi a luptat o cercetasa, stiati?
  Desigur,mai mare,devenita locotenent in Armata Romana: Ecaterina Teodoroiu.
  Iar Cercetasii de atunci au fost tot timpul in spatele frontului ajutand-cat de mici erau-in spitale,la aprovizionare,cum puteau si ei.
  Va dati seama ca nu aveau cum sa nu raspunda la o astfel de provocare: un proiect al unui monument si marcarea ca traseu istoric a acestui drum din Azuga pana in Predeal.
  Ei bine, fiiind partenerii nostri in diverse evenimente, parteneri de nadejde cu multe actiuni civice la activ si premii pentru realizarile lor, nu aveam cum sa le refuzam invitatia la un astfel de eveniment.Bine,nu doar din acest motiv.

  O frumoasa surpriza a fost sa-l cunoastem pe Ciprian,cabanier inrait, un adevarat luptator si bun patriot si familia sa:Ioana ca sotie si Raluca -fiica.Ambele robotesc din zori pana in noapte si intretin nu doar cabana si bunul mers al lucrurilor, dar cu un entuziasm demn de lauda au sustinut si acest proiect.Chiar si cand cabana este absolut arhiplina de cercetasi de la 8 ani pana la ....seniorat,plus invitatii lor.

Si noi am vrut sa facem ceva deosebit pentru eveniment:
am reprezentat Marina,Fortele terestre si Aviatia.
Desigur,doar Laurentiu este activ la ora actuala.
Pandind iesirea coloanei din padure intr-un luminis.
Laurentiu,ca vajnic VM-ist s-a postat ca sa ne anunte
sa-i fotografiem si sa-i filmam.
  Am ajuns cu o zi inainte,pentru "recunoastere", lundu-ne obligatia sa fotografiem dar mai ales sa filmam evenimentul in intregime si sa cedam Cercetasilor materialul pentru a monta un film.Nu am gresit facand asta,deoarece lumina,peisajul si locatia au dat mult de furca.Eu consider ca ne-am descurcat si ca fotografiile sunt elocvente,chiar frumoase, iar filmarile...o sa vedeti.

  Oricum,placerea de a colabora cu Cercetasii-chiar si cu cei mai mici-lupisorii-este ceva deosebit
intotdeauna...oricat de galagiosi si prea plini de energie par uneori.
Si iata si coloana urcand.Desigur,ceva mai incet decat militarii stegari care erau putin mai in  fata
/
/
/

  Impresionat am fost vazand cati civili cu copiii dupa ei,au urcat in aceeasi coloana care nu se mai termina!Chiar de varste inaintate.
.
  Personal m-am simtit extraordinar si cu cei mici si cu cei mari si m-am bucurat enorm de zilele dar si de seara petrecuta impreuna ca in tabara,cu veselie si cantece pana tarziu-pe categorii de varsta ca ora de culcare...amuzant.

  Dar in toate, momentul in care coloana de cercetasi cu inaintasi militari purtatori
.
de drapel a iesit din padure si a inceput sa urce spre varf, cu drapelele fluturand pe fondul Bucegiului maiestuoas, al padurii in trei tonuri de culoare si sub un cer de vis....NU SE POATE COMPARA CU NIMIC!
  Eu nu ma puteam opri din filmat,iar Tolea-colegul Anatolie-din fotografiat.

  Va spun cinstit: eram zburlit tot de emotie,impresionat la maxim si cand i-am vazut si pe cei mici obositi dar tenace, urcand victoriosi...mi-am dat seama ca nu doar in sufletul meu este un sentiment puternic de mandrie si de incantare ca vad asa ceva:un prinos adus inaintasilor nostri prin acest adevarat mars cu drapelele Romaniei si al Cercetasilor fluturand.
Militarii si Cercetasii pregatindu-se ca sa dea onorul
.
.
col (rtr) Gheorghe Suman
  Impresionanta a fost si ceremonia simpla si foarte bine organizata, de pe varf, cu onorul dat de catre militarii Batalionului 21 Vanatori de Munte Predeal si de catre Cercetasi,care la final, pe rand, intr-o liniste de varf de munte, au pomenit pe cei cazuti in Marele Razboi, localnici din imprejurimi.
 
  Au depus coroane Ciprian Peticila,comandantul B21VM Predeal dl.lt-col.Cristian Cristescu,Primarul din Azuga,dl.Ciprian-George Barbu,viceprimarul din Predeal dl.Nicolae Bucur si reprezentanti ai IGSU si SMURD, SALVAMONT,Jandarmeriei Montane si ai Politiei.

  O poveste adevarata si plina de amanunte, cu privire la acea lupta ne-a spus dl.col (rtr) Gheorghe Suman, fost VM-ist cu state vechi si istoric-cel care cunoaste cel mai bine locurile si intamplarile eroice din zona.

Valentin Ionut Rossler
Onor eroilor Romaniei!
Garda Batalionului 21 Vanatori de Munte Predeal
  Cercetasii au incheiat evenimentul cu montarea unui indicator turistic cu drapelul Romaniei pe el, de catre Valentin Ionut Rossler si cu "ridicari in grad" ale unor membri din randurile lor si depunerea de promisiuni.
  Coborarea catre cabana Garbova a fost ba taras ba grapis, dupa cat de tineri sau de grabiti eram fiecare,la cabana asteptandu-ne o masa campeneasca "montana" care ne-a facut pofta instantaneu...
Cdt,B21VM,Primarul din Azuga,Ciprian Peticila,
viceprimarul din Predeal

.



  Mai multe o sa vedeti in filmari.
  Pot sa spun doar ca,data viitoare speram din suflet sa veniti si voi si sa fie o vreme la fel de frumoasa.


















  Multe multumiri colegilor cercetasi pentru invitatie, lui Ciprian pentru ideea si realizarea extraordinare,felicitari B21 VM Predeal pentru impecabila prezentare,tuturor celor care au pus umarul la un moment istoric:prima comemorare a unor eroi uitati!

  Am scris ca titlu:"Drumul tunului"-un vis in realitate si un premiu mai mult decat meritat!" pentru ca Ciprian a visat acest monument si aceasta realizare si a reusit sa transmita visul sau si Cercetasilor,dar si altora care s-au raliat la proiect. Un vis de mare respect si consideratie,un vis pentru viitorul nostru.

  Mai jos aveti descrierea proiectului drumului istoric si a premiului castigat de catre prietenii nostri Cercetasi.

Placa montata pe monument.
Placa montata pe peretele cabanei Garbova
foto:
Anatolie Sirbu,
nemotoujours.

Proiectul "Drumul tunului" - marcarea tematica cu panouri informative a traseului turistic Azuga - Varful Clabucetul Taurului - zona transeelor din Primul Razboi Mondial si pana in Predeal a fost premiat de Ministerul Tineretului si Sportului la Gala Tineretului din Romania in 10 noiembrie, la Baia Mare. Proiectul a fost derulat de Cercetasii Romaniei -  centrul local Baden-Powell din Bucuresti (printr-o finantare a Organizatiei Nationale Cercetasii Romaniei/ Lidl Romania), alaturandu-se initiativei Cabanei Garbova pentru popularizarea zonei, si in colaborare stransa cu primariile din Azuga si Predeal, Salvamont, Vanatorii de Munte din Predeal, Oficiul National pentru Cultul Eroilor, Teleferic Prahova. La evenimentul de comemorare a eroilor organizat in 13 octombrie au participat si membri ai Suntem Romania!
Diana Joita,membru Cercetasii Romaniei -  centrul local Baden-Powell din Bucuresti 

Mai multe fotografii
DA CLICK AICI
Cativa dintre "Lupisorii" Cercetasilor,obositi si infometati dupa drum si eveniment,inca veseli si pusi pe sotii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu