13 septembrie 2019

1384.Pe "Mircea" de Ziua Marinei -partea a doua,povestea lui Laurentiu-fotoreportaj




A venit si cel mai asteptat eveniment maritim al anului, si anume Ziua Marinei!
     Pentru cativa dintre noi, cei de la “Suntem Romania!”, s-a oferit ocazia de a participa la Ziua Marinei pe nava scoala Mircea. Avand in vedere ca nava scoala a avut ruta ei de navigatie, noi nu ne-am putut concentra complet pe evenimentele ce se desfasurau aproape de faleza din fata Comandamentului Fortelor Navale.
     Am avut sansa de a vedea cum functioneaza si comunica echipajul format in majoritate din cadetii Academiei Fortelor Navale.
     In dimineata zilei de 15 august, am fost luati de o barca pneumatica a Fortelor Navale, care ne-a dus de data aceasta pe N.S. “Mircea”. Datorita modului in care a fost construita, nava scoala este usor de leganat de catre valurile marii. Dupa briefing-ul oferit de ofiterul secund, domnul Capitan Florin Albici, ne-am imprastiat sa facem diverse poze pe nava. Am vazut atat aparatura moderna, cat si traditionala, destinata instructiei clasice. Dupa aproape o ora, echipajul a fost adunat pe puntea centrala, in formatie, pentru un briefing in legatura cu ce se va intampla pe parcursul zilei. La terminarea briefing-ului, echipajul s-a organizat conform instructiunilor date de seful de echipaj, tinerii marinari incepand sa manuiasca cu maiestrie paramele si elementele arboradei. Aici am observat ceva foarte interesant: femeile munceau cot la cot cu barbatii, nu se facea diferentiere intre cele doua sexe, cum se mai face in alte structuri ale statului!
DA PAGINA!



     Dupa ce au pregatit nava pentru inceperea evenimentului, cadetii s-au urcat, fara prea mare frica, pe arborada, asa cum se poate vedea din poze, atat fete, cat si baieti. De pe punte am putut observa cum se executa salutul navei scoala Mircea, prin cei trei “Ura!” strigati de catre cadetii aflati pe arborada, dupa intonarea imnului si executarea celor 21 de salve de tun, de pe coasta..



     Au urmat sarcinile obisnuite, executate de catre marinari, pentru procedura de navigatie, acestia muncind exceptional. Intre timp am avut, de asemenea, si sansa sa vedem o parte din evenimentul ce avea loc, in jurul nostru, si anume “defilarile” fregatelor, corvetelor si navelor de razboi de dimensiuni mai mici, si ale navelor Politiei de Frontiera si pregatirea, pentru asalt, a infanteriei marine, sprijinita de 6 avioane interceptor: 2 MiG-21, 2 F-16 si 2 Typhoon-uri ale Fortelor Aeriene Italiene. La exercitiul demonstrativ pentru interceptarea unui submarin inamic, am putut observa 2 elicoptere Puma Naval, ajutate de catre navele din jur pentru indentificarea locatiei submarinului inamic.











     

     La survolurile facute de avioanele interceptor, cadetii se opreau din ce faceau pentru a vedea cum acestea trec la altitudine joasa deasupra barcului, pentru a-l saluta! Pe urma am mai fost salutati si de catre navele Politiei de Frontiera cu sirenele lor, “Mircea” salutand inapoi prin sirena sa galagioasa!
     Echipajul a lucrat exceptional, rapid si fara dificultati. Se putea observa o stransa legatura intre cadeti si cadrele lor, functionand impreuna ca o singura masina.
     Pentru noi, acest eveniment s-a terminat prea repede. Voiam sa mai ramanem pe nava, sa ne simtim leganati de catre valurile marii!
     A fost o experienta placuta si le multumim Fortelor Navale Romane pentru invitatie!





Text si foto:* Laurentiu Dumbrăvicean*
editare:Ana-Maria Stoian

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu