22 februarie 2020

1869.Lovitura pentru mafia din Bucegi!

CATRE CRUCE-BUCEGI(foto "Suntem Romania!")
Controlul Inspectoratului Judetean in Constructii Dambovita derulat la sediul primariei Moroieni a scos la iveala ceea ce oricine banuia: cum se distruge aria protejata cunoscuta sub numele de Parcul Natural Bucegi chiar de catre institutiile statului!
Beneficiind de o complicitate stransa si evidenta intre autoritatile locale si cele de mediu, un investitor a obtinut un act incomplet dar care ii permitea sa evite proceduri specifice de autorizare din punct de vedere al legislatiei de mediu.
Smecherul de serviciu era chiar primarul comunei, „plangaciosul” acela care striga ca pleaca investitorii comunei, care inventa alaturi de investitor povesti „cum cineva a promis ca nu va lasa zona damboviteana sa se dezvolte, in detrimentul Vaii Prahovei”. Dar, se stie, comunistii fac ceea ce stiu. Si-au insusit o cauza falsa si au marsat pe o conspiratie inexistenta, in scopul plasarii  pretinsei rivalitati Prahova-Dambovita pe un soclu indiscutabil.
Pe de alta parte, primaria Moroieni a emis investitorului un certificat de urbanism cu date lipsa. Exact ce-i trebuia omului, exact ce-ti trebuie ca actele de mediu sa curga.
Ti-a dat primaria act, e perfect. Noi mimam apoi ca ne facem serviciul, mai intrebam ce vrei sa faci, ca sa existe o dovada ca ne-am interesat, si apoi poti face orice doresti.
Cel putin in Bucegi.
In baza actelor emise de Primarie si a avizelor Administratiei Parcului, Agentia pentru Protectia Mediului a considerat ca omul respectiv si investitia sa, sunt chiar in regula in mijlocul ariei protejate. Nu fac niciun rau, nu intervin in peisaj, nu distrug habitate, nu au nevoie de studiu de impact. Mai aveau putin si puneau mana de la mana sa-l ajute sa toarne fundatia. Pe bune! La prima vila de pe Platoul Bucegilor.
La 20 de ani de la infiintarea Parcului Natural Bucegi, sute de hectare au deja alt regim. Cel putin in Valea Prahovei limita initiala a Parcului nici nu mai exista. Sunt vile unde odata era padure, s-au distrus paduri, s-au creat drumuri. Niciodata nu am vazut initiative serioase de impiedicare a ilegalitatilor pe linie de mediu din partea celor din domeniu. Nu ma refer la Jandarmerie care si-a facut datoria in unele cazuri ci, la cele din Ministerul Mediului. Coruptia sau teama de a nu-si pierde serviciul guverneaza aceste institutii.
Iata insa ca s-a intamplat ceva!

DA PAGINA!

La sediul smecheriei comuniste din localitatea Moroieni s-au deplasat niste inspectori. Controlul acestora a fost detaliat cel mai bine de catre cei de la „Cotidianul”. Acestia au realizat un articol excelent:
Captura de pe site-ul ziarului. Intregul articol poate fi citit aici: https://www.cotidianul.ro/cartierul-din-varful-bucegilor-un-cartier-cu-cantec/
Sa privim insa si prin actele de mediu:
Spre deosebire de complicii din zona mediului care s-au pus de acord sa dea acte investitorului, Inspectoratul Judetean in Constructii are alte opinii:
  • „Scopul pentru care a fost emis certificatul de urbanism, nu respecta functiunea zonei prevazuta in plansa de reglementari din documentatia PUZ…”
  • „Nu au fost solicitate documente privind modul de reconversie a terenului, avand categoria pajiste, aflat in arii protejate, conform legislatiei specifice”.
Adica ISC-ul a ajuns sa fie mai interesat de protejarea Bucegilor decat institutiile din domeniu 🙂   Administratia Parcului Natural Bucegi si APM Dambovita au considerat ca unde vrea omul sa-si faca o casa nu e nimic important. Sunt unii care se folosesc de functie ca sa decida ei ce statut au unele zone. Si dupa cum li se pare o zona devine oarecare, fara valoare…
Oricine a trecut pe DJ 713 stie ca nu era nimic antropizat acolo, era doar pajiste normala. Dar, daca scrii adevarul, nu mai poate sa-si indeplineasca omul visul de a fi deschizator de drumuri, sa se dea startul la proiecte imobiliare. Se intelege ca din punctul de vedere al acestor tradatori ai mediului, tot terenul detinut de respectivul investitor are probleme, adica bine ca il ia si face ceva pe el. Mare noroc ca a aparut!  Terenul nu avea nimic, era perfect insa pentru constructii si… sunt atatia care vor sa inceapa constructiile in Bucegi, asa, la liber. Prea multi sunt incurcati de regimul de arie protejata si cauta ca niste comunisti cum sa pacaleasca lumea, adica oamenii de buna credinta din tara aceasta, sa fenteze obligatiile de mediu pe care le avem fiind in UE, vor sa arate ca tot cu smecheria, coruptia deci cu comunismul, faci treaba.
Cat priveste acel proiect „Pietruire drum”:
Se observa cat de mult a fost ajutat investitorul de catre Administratia Parcului. Nici nu a inceput bine anul ca primul aviz a si fost dat pentru pietruirea unui drum catre o constructie care nici macar nu ajunsese oficial in atentia APM Dambovita.
Investitorul a avut asadar sprijinul cu dedicatie al Primariei Moroieni, adica al primarului prin acel certificat de urbanism.
In scopul simplificarii eforturilor, Administratia Parcului Natural Bucegi si APM Dambovita, ii dau mai intai actele necesare investitorului sa faca un drum, adica sa antropizeze habitatele… ca sa vina apoi  lejer si actele pentru constructie. Aceste doua institutii cu atributii in domeniul mediului i-au dat voie investitorului sa-si faca drum si nici macar nu s-au mai obosit sa verifice ce dimensiune are, lungime, latime 🙂
Ulterior, a aparut si proiectul cu casa de vacanta in atentia APM Dambovita. Aici, la fel, fiecare za din acest lant a intrat in functiune si omul a fost servit cu acte: „Luati, domnule, bagati buldozere, construiti!”
Da, chiar cei care sunt platiti sa actioneze in interesul mediului, au distrus Bucegii de cand li s-a dat pe mana acest Parc, conlucrand perfect cu oricine avea un interes in aria protejata, de la urmariti penal, drumuri prin paduri, retrocedari etc. Unde a fost ceva de distrus, responsabilii mediului fie au dat acte, fie au fugit de prin acele locuri.
Din motive evidente, APM-ul si APNB-ul au evitat sa puncteze in actele lor aspectul: „Relatia cu alte proiecte”!
Daca nici de aceasta data nu-i ia DNA-ul la intrebari, daca nici de aceasta data nu sunt scosi din sistem, desfiintati, ceva de genul… atunci…
Da, atunci?
Atunci o luam de la capat. Iar si iar!
 Articolul complet aici:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu