04 martie 2021

1993. Victorie! Dar sunt salvate ultimele Rombacuri intregi? Si DA si NU -prima parte

19.01.2020-declansarea campaniei Media #salvamunrombac.O parte din echipa,de la
stanga la dreapta:
Sorin Turturica,Dumitru-Dorin Prunariu,George Rotaru,Ana-Maria Stoian,Alex Stoian
 Totul a inceput pentru noi, "Suntem Romania!", in mai 2019, la semnalul colegului nostru responsabil cu proiectele stiintifice al Grupului de Initiativa (atunci), actual Asociatie, istoricul Sorin Turturica:

"Rombacurile intra in licitatie impreuna  toate accesoriile lor! LICITAM, SAU NU?" 
.
 


 Campania noastra de salvare a celor 2 ultime avioane Rombac 1-11 ramase intregi, construite in Romania desigur, a fost blamata, ridiculizata, anatemizata, ignorata.
  Unii ne-au felicitat totusi, au promis ca ne sustin, dar...dupa luni de zile de lupta ne-am ales in contul de donatii cu 111 lei stransi pentru cumpararea macar a unui avion ...Un leu a fost donat in batjocura, cu informare sarcastica pe FB.

   Desigur, licitand pentru YR-BRE si oferind un termen foarte lung de plata, la pachet cu o serie de accesorii proprii aeronavei, noi am pierdut in fața a doua firme care au fost mentinute secrete. Ulterior, cand a fost anuntata clasarea in Patrimoniu a avioanelor, dupa unele indicii una se pare ca a renuntat. Cred ca urma sa le vanda piese, topite sau sa le faca baruri, dar realizand ca Legea Patrimoniului le va proteja de modificari si de distrugere a preferat ca sa renunte si sa nu se incarce cu probleme.
   Noi, echipa "Suntem Romania!", in paralel, am sustinut protejarea si conservarea acestor piese istorice, colegul istoric si responsabil de proiecte stiintifice Sorin Turturica raspunzand voluntar (neremunerat) la cererea proprietarului de a expertiza si a

.

instrumenta dosarele din punct de vedere istoric si al posibilei valori de Patrimoniu National, astfel incat sa nu apara ulterior probleme legale.
   In final, Ministerul Culturii analizand dosarele de clasare depuse, a hotarat clasarea acestor ultime Rombacuri, astfel incat cine le va achizitiona sa fie obligat prin lege sa le protejeze conform Legii 182/2000 in starea actuala, fara a le modifica, descompleta, afecta in vreun fel, pastrandu-le in continuare pentru generatiile viitoare.
   Este posibil ca sa urmeze o noua licitatie publica pentru aceste piese, pornind de la evaluarea initiala de 60.000 euro- licitatie care de aceasta data va fi organizata de catre o Casa de licitatii de arta si antichitati acreditata..
   Colectivul "Suntem Romania!", adica Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric, este hotarat sa continue lupta licitand in continuare pentru unul dintre avioane si
Noi in YR-BRE

accesoriile sale, astfel incat acesta sa poata fi conservat, protejat conform proiectului initial descris in #salvamunrombac (AICI), respectand in continuare preceptele legale si valoarea istorica inestimabila a acestuia (acestora).
Pasii vor fi urmatorii:

1-redeschiderea campaniei de strangere de fonduri pentru achizitie, transport, amplasare a aparatului vizat, sume care teoretic ar totaliza aproximativ 180.000 de euro dupa noile noastre calcule,

2-participarea la posibila licitatie ce se va organiza,

3-adaptarea si definitivarea proiectului de deplasare, amenajare loc de amplasare si  conservare-protejare a aparatului ales pentru acest scop,
4-punere in valoare a piesei prin deschiderea catre vizitare publica, astfel cum este prevazut in proiectul initial, in cadrul viitorului Muzeu al Industriei in Spatiul Romanesc, proiect al nostru deosebit de avansat, care deja detine peste 1000 de obiecte si documente pentru expunere publica. Muzeul AICI 

 Daca doriti ca sa ajutati la acest proiect, cu suportul BCR, avem deschise conturile pentru donatii:

Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Cultural,Tehnic,Stiintific si Istoric
RO95RNCB0511166621250003 RON

RO68RNCB0511166621250004 EURO 

Contact:
    -e-mail:     - suntemromania.1@gmail.com,
    -facebook:- Salvam un Rombac-doneaza
                      - "Suntem Romania!"
                      - Observatorul aviatic
                      - #salvamunrombac

     Nota: aceste aeronave, chiar daca s-ar gasi un investitor care sa cheltuie cu ele cateva sute de mii de euro pentru a le reda la zbor, nu vor mai fi autorizate pentru asa ceva, fiind de colectie si riscand a fi afectate, pierdute, de aceea speculatiile unei astfel destinatii sunt inutile si lipsite de fond real.
      Orice interventie asupra lor neautorizata de catre Ministerul Culturii va face obiectul Codului Penal.

  Echipa "Suntem Romania!" (Asociatia pentru Protejarea si Promovarea Patrimoniului Tehnic, Stiintific si Istoric)



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu