16 mai 2013

088.Noaptea muzeelor in Romania , sambata,18 mai

 

Noaptea Muzeelor

La Nuit des Musées  | Night of Museums

18 Mai 2013

Noaptea Muzeelor este un eveniment de succes iniţiat de Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa şi aflat deja la a noua ediţie. Evenimentul este patronat de Consiliul Europei, de UNESCO și de Consiliul Internațional al Muzeelor (ICOM). Noaptea muzeelor este pandantul nocturn al Zilei Internaţionale a Muzeelor, care are loc întotdeauna pe 18 mai. Prin urmare, asistăm la o dublă sărbătoare pe 18 mai 2013: Ziua Internațională a Muzeelor și Noaptea Europeană a Muzeelor.



PENTRU DETALII DATI PAGINA.



Aproximativ 3.000 de muzee din Europa sărbătoresc anual evenimentul. Mai multe detalii despre Noaptea Europeană a Muzeelor la adresa http://nuitdesmusees.culture.fr
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) este partener oficial al evenimentului la nivel internațional, asigurând o promovare amplă și coerentă a activităților organizate de muzeele românești, în special prin intermediul site-ului special dedicat, www.noapteamuzeelor.ro, dar și al unei campanii de promovare la nivel național. De asemenea, din 2011 RNMR coordonează și organizarea circuitului muzeal din București, care a fost inițiat în anul 2008 de către Muzeul Național de Artă al României.
Proiectul "Noaptea Muzeelor în 4 acte: București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu", coordonat de Rețeaua Națională a Muzeelor din România, îmbogățește în acest an evenimentul prin introducerea a patru circuite între muzeele din București, Baia Mare, Cluj-Napoca, Sibiu. Astfel, în cele patru orașe vor fi disponibile hărți tipărite cu muzeele participante care, de asemenea, vor fi încărcate și pe site în format electronic.
Proiect cultural finanțat cu sprijinul Administrației Fondului Cultural Național.
Muzee partenere: Muzeul de Mineralogie din Baia Mare, Muzeul de Artă din Cluj-Napoca, Complexul Național Muzeal ASTRA din Sibiu.

 De asemenea, pentru prima oara la Noaptea Muzeelor, colectii muzeale, colectii private si bisericesti din zonele rurale ale Sibiului isi asteapta vizitatorii in nocturna, alaturi de muzee din Aiud, Alba Iulia, Arad, Bacau, Baia Mare, Brasov, Bucuresti, Caransebes, Constanta, Cluj-Napoca, Deva, Golesti, Iasi, Oradea, Ploiesti, Resita, Sfantu Gheorghe, Sibiu, Sighisoara, Sinaia, Slatina, Slobozia, Suceava, Targu-Jiu, Targu-Mures si Timisoara.

 Muzeul Bellu din Capitala sarbatoreste centenarul aeronauticii militare, cu tururi si demonstratii de gen, Foisorul de Foc este deschis pentru vizitatorii curiosi, iar Ferma Animalelor va fi deschisa, pentru prima data, pe 18 mai 2013 pana la ora 24.00.

 

Alături de instituţiile pentru care Noaptea muzeelor este deja o tradiţie şi de cele care s-au alăturat în ultimii ani evenimentului, noutăţile din 2013 includ: Muzeul „Theodor Aman” (care se redeschide pentru public special pentru această noapte), Muzeul Căilor Ferate Române, expoziţia Romanian Design Week Preview deschisă la Palatul Ştirbei, Galeria Galateca şi „Ferma Animalelor” din Pantelimon.
Muzeul National al Aviaţiei Române, Muzeul de Artă “Vasile Grigore” – pictor şi colectionar”, Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, Muzeul Municipiului Bucureşti, Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, Muzeul Naţional de Geologie, Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Muzeul de Artă Veche Apuseană “Ing. Dumitru Furnică-Minovici” şi Muzeul Naţional al Pompierilor - Foişorul de Foc invită publicul la vizitarea nocturnă a expoziţiilor permanente şi temporare.
Muzeul Naţional al Satului „Dimitrie Gusti organizează „După-amiaza muzeului” cu muzică, proiectii de filme documentare şi târg, Muzeul Naţional al Literaturii Române a pregătit Maratonul de Poezie şi Jazz”, iar la Muzeul Naţional al Ţăranului Român se vorbeşte, se găteşte, se cântă şi se aude aromâneşte (din program: expoziţie de fotografie veche, muzică, dansuri şi bucate bine gătite).
Muzeul National Cotroceni invită la vizitarea saloanelor oficiale ale palatului, la spectacol lectură „Micul prinţ" şi concert de muzică clasică. La Muzeul Naţional „George Enescu” se vor auzi concerte în noapte, sub genericul Rapsodii de primăvară. Perpetuum Muzical”, iar la Muzeul Naţional Tehnic „Prof. Ing. Dimitrie Leonida” publicul păşeşte într-o călatorie prin universul lego şi al tehnicii, într-o îngemănare de exceptie.
Muzeul Naţional de Artă al României inaugurează spaţiile recent renovate din corpul central al muzeului: Sufrageria regală, Sala Tronului şi Scara Voievozilor, care vor găzdui expoziţia „Fragmente de memorie - Portrete regale. Palatul regal”. La Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” se vizitează expunerea permanentă şi expozitia „The Human Body” (aceasta din urmă cu taxă), iar la Muzeul Naţional de Istorie a României se organizează ghidaje tematice la Tezaurul Istoric, Lapidarium şi Copia Columnei lui Traian, concerte, spectacole şi ateliere de creaţie. Muzeul Bellu a pregătit un program special dedicat eroilor aviatori, în colaborare cu Muzeul National al Aviaţiei Române.
Alte instituţii din Bucureşti deschise în noapte sunt: Universitatea Spiru Haret, World Press Photo România (în Piaţa Universităţii), Arhivele Nationale ale României, Fundatia Löwendal, Centrul Cultural Art Society şi Biblioteca Centrală Universitară “Carol I”.

Muzeul Național Peleș

Titlu eveniment: Noaptea Muzeelor
Program Noaptea Muzeelor: 17.00 - 24.00
Adresă: Str. Peleșului, nr. 2, Sinaia, jud. Prahova
Telefon: 0244 310 918
contact@peles.ro
www.peles.rowww.peles.museum
Acces gratuit
1. Casele de Vis ale Reginei Maria – Balcic – ora 17:00 – Muzeul Naţional Peleş vă invită la deschiderea expoziţiei temporare “Casele de Vis ale Reginei Maria – Balcic”, care va avea loc în Sălile de expoziţie ale Castelului Peleş.
2. Vizitarea gratuită a Castelului Peleş [expoziţia de bază] – ora 17:00 – 24:00
Prelungirea programului de vizitare a Castelului Peleş până la orele 24:00, cu vizitare gratuită a expoziţiei de bază.
3. Recital – ora 17:00
Recital de muzică clasică alături de Radio Romania Cultural. Soprana Veronica Anusca și pianistul Mihai Murariu prezintă concertul “Verdi 200″.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu