01 decembrie 2020

1963. Fidelity U.A.7-un pick-up mai ciudat, binevenit in colectie (Colectiile noastre)-clip

   
   Donatie pentru viitorul Muzeu al Industriei in Spatiul Romanesc, cu multe multumiri pentru acest aparat si nu doar, lui Liviu Iacob.
   Reglat si uns, fara reglaje fine-foarte necesare, dupa cum se vede in filmare, si cu frica de a nu distruge discurile, l-am pornit dupa incercari, reglari si iar incercari si reglari, alegand ceva discuri nu foarte bine intretinute, pentru a nu ma apuca plansul dupa ele.
   Aparatele de acest gen au fost un "varf" al fanteziei ascultarii pe vinyl, permitand auditia "in lant" a mai multor discuri fara sa te tot desprinzi de domnisoara curtata sau de fotoliul prietenos, pentru a le schimba.
   Fidelity UA7 este un aparat "home appliances", fara mari pretentii audio, cu amplif incorporat, la limitarile dozei piezoceramice chiar reusita calitativ, si ale acului multirol- pentru cele 3 turatii ale aparatului, cu o electronica simpla si eficienta, dar cu avantajul

iesirii pe boxe (incinte audio) de 8 ohmi (!!!). In schimb mecanica este ca si designul: de  mare calitate si finete, plecand de la platanul elegant si precis si ajungand la reglajele delicate ale bratului.
   Frica mea mare la folosirea acestui aparat este suprapunerea discurilor , care asezate unul peste altul sunt sustinute pe buzele lor sau pe hartiile cu "meniul", dar risca permanent sa se frece direct pe fetele imprimate si astfel sa se uzeze prematur, pentru ca prin cadere, pana prind viteza celui devenit suport, patineaza suficient ca sa faca urme.
    De aceea am folosit discuri uzate si neimportante pentru mine.
    Alta mare problema: transmisia cu pinion de atac de cauciuc-idler- pe care unii o ridica in slavi-nemotivat consider eu- o solutie care vrei-nu-vrei-transmite brum mecanic

si electric din motor catre platan/disc/ac/doza.
    Desigur, nu este un aparat hi-fi si de aceea nu are doza electromagnetica.
    Reglajele cursei bratului sunt dificile si actionarile automate dictate de catre disc-sfarsitul fetei- forteaza inevitabil acul, dar se repercuteaza si asupra discului. Inevitabil. De aceea nu se folosesc astfel de sisteme pe aparate HI-FI. 
    Dar acestea se stiu. Cum se spune la noi: bun tare la chefuri, nu pentru chirurgie!
    Este primul aparat englezesc din colectia mea. Calitatea si eleganta se vad peste tot-concept, design, executie-este o placere optica si tehnica in simplitatea sa.Unele mici probleme de aspect urmeaza ca sa fie remediate. Si iar: surprinzator de placut audio cu boxe de 8 ohm. Iar faptul ca la finalul auditiei bratul este "prins" automat in suport, este cireasa de pe tort! Se vede la sfarsitul filmarii. 
    Un aparat tipic anilor '70!
    Multumesc donatorului, dl. Liviu Iacob inca odata! 
        Mai multe foto : AICI







Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu