04 septembrie 2013

223.Astăzi muzeul Cucuteni.

Asa cum sta bine drumetului: cu harta la botul credincioasei iepe.
  Ne bucuram sa va aducem vesti despre pe unde se mai preumbla nelinistitul nostru colaborator dl.col(r) Miron Dumitru si ce minunatii a vazut ,mai ales ca acestea se refera la unul dintre cele mai semnificative locuri preistorice din Romania, locul care a dat numele unei intregi culturi cunoscute in lume ,reprezentata de artefacte mestesugite si deosebit de frumoase: cultura Cucuteni :

 "Am câțiva ani de când intenționez să merg în comuna Cucuteni, la muzeul ce adapostește un mormânt princiar și elemente de cultură locală, întinsă pe o perioadă de peste 5000 de ani.
  De la Hârlău, mergi spre Tg.Frumos, după ce intri în oraș faci la drepta, pe un drum către comuna Cucuteni, 8 Km. Treci de sat pe un drum asfaltat destul de bine întreținut care are pe ambele părți nuci și plopi. Imi amintește de un drum de la Cernavodă spre Topalu în Dobrogea."

  Da pagina,ca merita !


  Am ajuns pe la ora 15.30, și am găsit lacătul pe ușă. După un timp sosește un personaj în costum de om de pază, care ne spune că el este și paznic și ghid pentru turiști.
  Ne ia în evidență mașina și persoanele în registre separate și ne spune că de când au fost dați afara muzeografii și personalul de deservire, el (și colegii cu care lucrează în ture) este de toate.
 
2

3


















  Deschide muzeul și intrăm într-o imensă clădire circulară ce adăpostește mormântul princiar http://www.culturainiasi.ro/institutii/1/30/Muzeul+Arheologic+de+sit+din+Cucuteni.html
  Tipul foarte sociabil, bun cunoscător al muzeului, ne poartă în jurul mormântului și ne explicații despre  fiecare exponat.
  Despre comuna Cucuteni se poate citi aici http://en.wikipedia.org/wiki/Cucuteni
  Despre cultura Cucuteni, am gasit ceva în engleză, informații destul de complexe privind istoria descoperirilor din situl Cucuteni și Baiceni. http://en.wikipedia.org/wiki/Cucuteni-Trypillian_culture
  Iată câteva fotografii care nu se găsesc pe site-uri privitoare la muzeul Cucuteni:

8
10
 
9
7
6


















































  Despre fabulosul tezaur de la Băiceni (5 km. nord de comuna Cucuteni), am gasit aici http://www.bsg.ro/blog/tezaurul-de-la-cucuteni-baiceni-de-peste-doua-kilograme-partea-i-coiful-de-aur/#.UiNWJ9K-3pU
  Mormântul de tip tumul, este situat pe un deal ce domină zona. In partea de nord si nord-est, sunt pante foarte abrupte (la fel ca și platoul cetații dacice de la Cătălina. Accesul de face pe un drum de creastă dinspre sud, care a fost aparat de șanțuri de aparare și palisade de pământ întărite cu zid de piatra.
5
 
4



















  La piciorul pantei, în vecinătatea drumului ce leagă comunele Cucuteni de localitatea Băiceni, este un parc cu obiecte decorative (de artă?), rămase de la taberele de sculptură din anii anteriori. Amabilul nostru ghid ne-a dat ceva relații despre această tabără de sculptură care în acest an nu a avut loc, din motive subiective și mai ales obiective – lipsa fondurilor. Am fotografiat o astfel de creație.
  La terminarea vizitării muzeului și împrejurimilor am rămas cu impresii contradictorii. Istoria de mii de ani care și-a arătat o fărâmă ochilor uimiți și lipsa de respect a autoritaților statului care nu asigură personal calificat care să îngrijească acest muzeu, care arată ca o gară românescă: Există însă nu este utilizată. Exponatele suferă din cauza prafului gros care s-a așternut pe vitrine, panourile explicative arse de soare și puțin lizibile, ferestrele opace de mizerie. Păcat! Mare păcat că nu știm să folosim ce ne-au lăsat înaintașii noștrii!

col(r) Miron Dumitru



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu