04 septembrie 2013

224.Comunitati in Romania (4) : Sasii

"Moștenirea săsească – opt secole în Transilvania"

  Despre comunitatea sasilor se pot scrie si spune atat de multe, incat nu am termina in ceva ani, pentru ca este o comunitate veche in teritoriile Romanesti si cu implicare economico-politico-sociala dramatica in viata acestora pana in zilele noastre.
  Dar cum inca nu suntem hotarati sa incepem povestile lor, am profitat de un eveniment ce se va petrece curand la Sibiu, fieful mandrei sasimi de la noi, astfel, poate, sa reusim si noi usurel sa intram in acest subiect:
 
  Vineri, 6 septembrie, de la ora 13 :00, Muzeul ASTRA invită publicul la Casa Hermes, Piața Mică, nr. 11, Sibiu, la vernisajul expoziției "Curator și fotograf despre  Moștenirea săsească", ce surprinde aspecte de cultură și civilizație specifice acestei comunități etnice, cu o istorie de opt secole pe teritoriul Transilvaniei.

DA PAGINA !

  Bogatul patrimoniu material și imaterial al sașilor este adus în fața publicului prin intermediul pieselor din colecțiile Muzeului de Etnografie Săsească „Emil Sigerus”, a fotografiilor realizate de fotograful Laszlo Dudos dar și a citatelor din interviuri realizate cu etnici sași.

1
   Perspectiva muzeografului și a fotografului se conjugă într-o meditație pe tema moștenirii culturale în Transilvania. „Ce se va întâmpla cu această moștenire culturală trecută printr-o istorie zbuciumată și aflată într-o lume plină de schimbări? Moștenirea săsească prezentă pe meleagurile transilvănene timp de opt secole, nu se va pierde. Treptat, în unele zone, va fi din ce în ce mai greu de surprins, însă ea va rămâne în muzee, în colecții, în amintirea celor care au cunoscut-o, au apreciat-o atunci și acum. Muzeograful are obligația îmbogățirii, păstrării și valorificării patrimoniului tezaurizat în colecții. Fotograful are misiunea de a surprinde obiectiv, chiar dacă uneori dramatic, ceea ce ne oferă prezentul. În expoziție raportarea la moștenirea săsească s-a făcut prin imaginea satului și a bisericii, a celor care au în grijă patrimoniul ecleziastic, a celor care păstrează în casă, atmosfera tradițională, și mai ales prin asumarea modelului săsesc” mărturisește organizatorul expoziției, muzeograful Camelia Ștefan.
2


3

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu