08 ianuarie 2014

372.Traditii si prin lume:" LA BEFANA " (obicei italian)

  Uite ca ai nostri romani plimbareti prin lume urmaresc si ce traditii si obiceiuri au cei aflati prin drumurile lor, astfel incat sa ne impartaseasca si noua aceste descoperiri.
  Cosanzeana noastra ne va povesti un astfel de obicei de An Nou, numit "La Befana"


"Știm cu toții că Moș Crăciun vine pe 25 Decembrie pe o sanie trasa de reni să aducă cadouri frumoase. Și acest lucru se întâmplă în toate familiile, și aproape peste tot în lume. Dar ,nu toată lumea asteapta si de 6 Ianuarie cadouri .Tocmai despre acest obicei as dori sa va povestesc si care nu se intampla peste tot in lume. Traiesc de foarte multi ani in Peninsula si simt un fel de obligatie morala sa ma informez si sa cunosc uzantele si obiceiurile acestui popor care are radacini comune cu neamul romanesc. 
La noi romanii ,credinciosii ortodocsi ,ziua de Boboteaza are conotatii religioase si cunoastem ce reprezinta . 
Aici ,in Italia se sarbatoreste ''LA BEFANA'', si... cine este ea? "
DA PAGINA CA SA AFLI !




   La Befana este o femeie în vârstă, cu un aspect urât, cocoșata, cu un nas lung si coroiat, bărbie proieminenta, cu haine vechi și uzate, un șal pe umeri, o fustă lungă și o pălărie pe cap. Si mai este acoperita de funigine pentru ca intra in casele copiilor pe horn.entru ca intra in casele copiilor pe horn. In noapte de 5 spre 6 ianuarie , in timp ce toti copii dorm , Befana lasa dulciuri in ciorapii asezati deasupra sobei.Copiilor cuminti le lasa caramele si alte dulciuri , celor rai le lasa bucati de carbuni de zahar. Dar, în ciuda aspectului si a felului de-a fi este este un personaj foarte iubit aici in Peninsula si asteptata cu nerabdare de toti copii. 
 
  În noaptea dintre 5 si 6 ianuarie BEFANA calatoreste pe o mătură zburatoare cu un sac greu, pentru a aduce dulciuri la copii buni ,cuminti si carbune la cei rai si neascultatori. Copii o intampina pe befana cu un pahar de lapte caldut sau vin si ceva de mancare iar aceasta le dauieste multe daruri .Cadouri, foarte diferite de astăzi si ele au fost pentru o lungă perioadă de timp, fructe de sezon: portocale, mandarine și nuci. Și același lucru este valabil pentru cărbune. Exista si o legenda in legatura cu Befania . Numele său provine de la Epifaniam deși a lungul timpului a devenit ,Boboteaza . In greaca "epiphaneia", care înseamnă "manifestare", și se referă la apariția lui Isus a magilor ca Dumnezeu . 

 

O povestire populara spune ca in noaptea de 5 spre 6 ianuarie , cei trei Magi de la Rasarit au pornit la drum spre Ieslea in care s-a nascut pruncul Iisus. Negasind drumul , au batut in poarta casei unei batrane , Befana. Ei au intrebat-o pe Befana daca ar putea sa le arate drumul si sa-i insoteasca pana la Bethleem. 

  Batrana le-a aratat drumul , dar a refuzat sa-i insoteasca , pentru ca avea multe treburi de facut. Apoi i-a parut rau ca nu a mers cu cei trei magi. Din acest motiv , Befana , a pregatit un sac cu dulciuri , facute de ea , si a plecat in cautarea celor trei magi, dar nu i-a mai gasit. Atunci , a inceput sa imparta dulciuri la toti copii intalniti , in speranta ca unul dintre ei era Iisus. 
De atunci , din acea noapte , in fiecare an pe 6 ianuarie, Befana merge din casa in casa si imparte cadouri tuturor copiilor. 

În schimb, sunt si din acei care spun că tradiția de   Bobotează este de origine biblică și, în special, se referă la întâlnirea celor Trei Regi, cu o doamnă în vârstă. Magii, ghidati de steaua luminoasa, au cerut informații Befanei - doamnei pe care au intalnit-o, dar ea a refuzat să-i ajute, In acest fel si cu toate acestea, nu a fost niciodată în stare să vadă copilul Isus. Din acea zi, bătrâna Befana, cu un sac mare de cadouri pe umeri, merge din casă în casă și astfel aceasta zi a fost daruita lui Isus.


Aici aveti si un cantec despre Befana: DA CLICK !


* Ileana Cosanzeana *
 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu