07 ianuarie 2014

371.Un mare boier din Deleni, inițiatorul și coordonatorul construirii statuii domnitorului A.I.Cuza din Iași.

Serbarea dezvelirii
     Incepem noul an cu primul mare eveniment: Unirea Principatelor Romane din 24 Ianuarie 1859, Unire realizata cu multe sacrificii si cu totul originala in analele istoriei lumii, fiind prima si sigura oara cand se foloseste o metoda atat  de simpla si directa ca cea aleasa de conducatorii celor doua tarisoare.
     Dar nu despre metoda vom vorbi ci despre cum s-a pornit la constructia statuii lui Al.I.Cuza din Iasi, poveste "scotocita"si gasita de dl.col.(r) Miron Dumitru, al nostru colaborator, vajnic luptator cu valurile istoriei.

     DA PAGINA !



   Cum Ziua Unirii – 24 ianuarie (1859), se apropie, cred că este de interes să vorbim despre boierul Grigore Ghica-Deleni, care a fost inițiatorul construirii statuii lui Alexandru Ioan Cuza din Piața Unirii din Iași.
   Inițiativa a fost a unor studenți entuziaști din Iași, în 1873, care a fost abandonată datorită unor piedici de ordin politic.
Inițiativa a fost însă reluată de boierul Grigore Ghica-Deleni, urmaș al unei mari familii boierești cu moșii prin zona Deleni și Hârlău.   Acesta citise lucrarea Domnia lui Cuza Vodă (1902) a istoricului A.D. Xenopol, după cum reiese din scrisoarea boierului către Xenopol, scrisă la începutul secolului al XIX-lea.
   În anul 1904, s-a format un comitet de inițiativă alcătuit din: Dimitrie Greceanu, Nicolae Iorga, Petru Poni, A.D. Holban, N. Cananău, G. D. Șerban și alții, sub președinția lui Grigore Ghica-Deleni. Acesta îi adresează o scrisoare deschisă lui Xenopol invitându-l să sprijine ridicarea monumentului. Inițiatorii subscripției doreau ca monumentul să fie inaugurat în anul 1909, când se împlinea o jumătate de secol de la „Unirea cea Mică” (24 ianuarie 1859).
   Statuia lui Alexandru Ioan Cuza a fost dezvelită la data de 27 mai 1912 în prezența regelui Carol I, a principilor Ferdinand și Carol. Regele Carol I a rostit cu acest prilej următoarele cuvinte: „Primul rege al României își îndeplinește o sfântă datorie către primul Domnitor al țărilor surori unite, aducând în fața acestui monument prinosul de cinstire ce se cuvine memoriei lui Cuza Vodă, care vă rămâne de-a pururi nestinsă în amintirea poporului”.
Statuia_lui_Alexandru_Ioan_Cuza_din_Iaşi1
Gri­gore Ghica Deleni (1847-1938), s-a născut la Deleni. Acesta era fiul lui Teodor şi al Phenaretei, fiica domnitorului Barbu Ştrirbey. Prinţul Ghica Deleni  a fost prefect de Botoşani, (Delenii și Hârlăul erau în județul Botoșani), era un membru important al Jockey Club din Iaşi. A fost căsătorit cu Maria Pandele având nouă copii.
Despre Grigore Ghica – Deleni, vom mai vorbi și cu altă ocazie. Este gazda regelui Ferdinand în nenumărate rânduri, în iarna 1916-1917 și a comandamentului Diviziei 13 infanterie – generalul Ioan Popescu. Divizia 13 Infanterie “Ploiești” se afla în refacere în Deleni și Hârlău. De asemenea a găzduit la 16 aprilie 1916 pe generalul francez Henry Mathias Berthelot, șeful misiunii franceze din România și pe Alberth Thomas, ministrul francez al munițiilor. Delegația franceză era însoțită de prim – ministrul Ion I.C.Brătianu. Delegația a fost întâmpinată pe peronul garii Hârlău de regele Ferdinand, după care au mers la conacul Ghica – Deleni.

  Mai multe în lucrarea “Hărlăul în date și imagini” ce îmi aparține și poate fi achiziționată de la Muzeul Viei și Vinului Hârlău

col.(r) Miron Dumitru

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu