11 martie 2014

449.Istoria mai putin stiuta :Mihai Cantacuzino – Pașcanu, ctitor de biserici acum 170 de ani.

   Colegul nostru ,dl.col.(r) . Miron Dumitru continua sa rascoleasca istoria din zona domniei -sale si ne aduce la cunostinta "noutati" vechi de secole, dar nestiute de multi dintre noi si uitate de altii:
   "Pe situl parohiei Bădeni, comuna Scobinți, scrie că este zidită la 1814 de Mihai Cantacuzino –Pașcanul.
Dumitru Hriscu în cartea “Comuna Scobinți – repere spațio – temporare”, editura PIM Iași-2011, pg.33 se menționează că:

.
   Teritoriul satului Bădeni aparținea boierului Cantacuzino-Pașcanu, care este și ctitorul bisericii din Bădeni, cu hramul Buna Vestire "

DA PAGINA !



Pe situl parohiei Bădeni, comuna Scobinți, scrie că este zidită la 1814 de Mihai Cantacuzino –Pașcanul.
Dumitru Hriscu în cartea “Comuna Scobinți – repere spațio – temporare”, editura PIM Iași-2011, pg.33 se menționează că:
Teritoriul satului Bădeni aparținea boierului Cantacuzino-Pașcanu, care este și ctitorul bisericii din Bădeni, cu hramul Buna Vestire (construită înMihai Cantacuzino – Pașcanu, (în unele documente apare Mihalachi)  proprietar de moșii, a conacului de la Ceplenița, a fost și un ctitor de biserici acum 170 de ani. Dacă la bisericile ctitorite (reconstruite) la Ceplenița și Buhalnița, nu sunt controverse privind data zidirii lor, la biserica din Bădeni, în documentele cercetate, am găsit mai multe date.

Astfel:



 perioada 1845-1849)

Ion Muscalu în monografia “Scobinți”, Editura Danaster Iași-2011, pag.67, spune că:
Biserica Buna Vestire din Bădeni a fost ridicată în anul 1845 de către boierul Mihalache Cantacuzino-Pașcanu, stăpânul moșiei de la acea vreme, acoperită mai întâi cu draniță, apoi cu tablă zincată, vizibilă din depărtare cu zidurile ei albe, stralucind în soare.
  • In Marele Dicționar Geografic al României vol.I – ediția  1899, sub coordonarea lui George Ioan Lahovari,   referitor la Bădeni, comuna Scobinți, se arată că are o biserică cu hramul “Buna Vestire” construită la 1845 de Mihai Cantacuzino – Pașcanul. Tot Mihai Cantacuzino-Pașcanu apare ca fiind ctitor al bisericii cu hramul “Nașterea Maicii Domnului” din Buhalnița la 1859, iar la Ceplenița o biserică la 1836 cu hramul „Sfinții Voievozi”.
DAF533FF

Biserica “Buna Vestire” din Bădeni
Biserica_Sfinţii_Voievozi_din_Cepleniţa

Biserica “Sfinții Voievozi” din Ceplenița
Zbereni - Cârjoaia 068

Biserica “Nașterea Maicii Domnului” din Buhalnița
Conacul_din_Cepleniţa0

Conacul Mihai Cantacuzino-Pașcanu (fost al lui Grigore Ureche) din Ceplenița în anii 1975 (în prezent o ruină).
  • In lista monumentelor din Moldova cu codul IS-II-M-B-04099, apare biserica Bădeni, comuna Scobinți iar anul de construire 1849
  • Nicolae Stoicescu în lucrarea Repertoriul bibliografic al localităților și monumentelor medievale din Moldova în editura  Direcția Patrimoniului Cultural Național Biblioteca Monumentelor Istorice din România București- 1974 scrie: Bădeni, com Scobinți, jud.Iași – biserică din 1845, zidită de familia Pașcanu
    • Pe situl CrestinOrtodox.ro de arată că biserica cu hramul “Buna Vestire” din Bădeni, este construită la 1849, cu adăugiri la 1945
Mai citiți și http://hirlauledilitar.wordpress.com/2013/11/04/satul-badeni-comuna-scobinti-o-controversa-istorica/
Despre Dealul Bisericii, unde se află biserica de la Bădeni, se menționeză încă din 1616, a fost locul unei batalii medievale purtate la porțile târgului Hârlău.
http://harlau625.wordpress.com/2013/01/26/21-august-1616-o-batalie-la-portile-harlaului/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu