25 martie 2014

466. 70 de ani de la prima bătălie de la Tg.Frumos și intrarea rușilor în Hârlău.

La 3 martie 1944, o puternică ofensivă sovietică se declanșează în flancul stânga al Grupului de Armate Sud. Sunt vizate Armatele 1 și 4 blindate germane. O altă lovitură este pe direcția Armatei a 8-a germane, care este impinsă peste R.Bug. Până pe 15 martie majoritatea forțelor Armatei a 8-a sunt sfărămate fiind deschisă direcția Chișinău – Iași, către Basarabia și Moldova.
La începutul lunii aprile, elementele înaintate ale armatelor rusești, fără a mai fi întâmpina o rezistență serioasă, trec Prutul.
Mareșalul Antonescu, cu forțele aduse de pe front, dar și cu divizii aduse din sudul țarii, organizează un aliniament de apărare între Bucovina – munții de la vest de Siret, Tg. Frumos, Nord Iași. Cornești, Nord Chișinău, Tghina , Nistru. Marea Neagră.

DA PAGINA
Concomitent, în dispozitivul de apărare au intrat și diviziile germane din grupul de Armate - Ucraina de Sus. (Diviziile 3, 23, 44 și Grossdeutschland)
Rușii au trecut la ofensivă pe direcția Iașului, însă a fost opriți de Corpul 4 Armată (român) și Corpul 4 Armată (german).
La 16 martie mareșalui Ion Antonescu ordonă mobilizarea generală a armatei.
Aviația anglo-americană încep pe 4 aprilie operațiuni de bombardament puternic a Bucureștilor, Valea Prahovei și marile orașe, cu formații de 700-800 de aviane de bombardament de la bazele din Italia. In bombardamentul din 4 aprilie, în cartierul Gara de Nord, au fost uciși peste 10.000 de bucureșteni și distruse peste 1000 de imobile.
Prima bătălia de la Tg.Frumos.
Inaintea declanșării primei bătălii de la Tg.Frumos, mareșalul Ion Antonescu a spus în Consiliul Militar că apărarea Iașului și aliniamentului din nordul moldovei este vitalăDacă suntem bătuți pe poziția de la Iași, Tg.Neamț,  nu mai avem ce face. S-a terminat!”. De aici importanța pregătirii apărării pe acest aliniament, care includea și Tg.Frumos.
Prima bătălie de la Târgu Frumos a fost de fapt o serie de încleștări de-a lungul mai multor zile, în timpul cărora forțele blindate ale Corpului de Blindate German LVI (Panzerkorps), în principal Diviziile Grossdeutschland (Germania Mare) și a 24-a Panzer, au angajat luptă cu  Corp 16 de Tancuri al Armatei Roșii, care ataca dinspre nord.
În ciuda succesului inițial al atacului sovietic, care au reușit să ocupe orașul Târgu Frumos, o serie de contra-atacuri au reușit să distrugă „vârful de lance” al Armatei Roșii înaintea luării ca măsuri defensive adecvate să poată fi aplicate. Principalul contraatac german a avut loc de-a lungul șoselei Iași-Târgu Frumos în ziua de 10 aprilie 1944. Tancurile diviziei Grossdeutschland au înaintat spre Târgu Frumos venind dinspre est, pe două coloane (circa 70 blindate). Contraatacul a fost atât de rapid încât sovieticii s-au retras după 48 de ore din Târgu Frumos. Succesul german a fost favorizat și de faptul că sovieticii au concentrat forțele lor mult spre sudul localității, neașteptându-se la un atac dinspre est. Germanii au reușit în înaintarea lor spre vest să izoleze și apoi să distrugă o parte a unităților sovietice rămase în sudul orașului.
Aviația germană a avut o contribuție extrem de importantă la distrugerea tancurilor sovietice. S-a remarcat asul aviației germane, Hans-Ulrich Rudel care a pilotat personal un Junkers Ju 87 dotat cu tun antitanc. Luptele duse au slăbit în așa hal forțele blindate sovietice încât continuarea atacului în Romania nu mai era posibil.
În trei zile de lupte, trupele germane au oprit Armata Roșie și au distrus peste 350 de tancuri sovietice.
Sursele sovietice fac puține referiri la această bătălie. Istoricul David Glantz a găsit câteva mențiuni ale operațiilor din România din lunile aprilie și mai1944 în jurnale de divizie. Sursa principală a sa este istoria Armatei a 2-a de Tancuri Sovietică, unde se află o referire directă la bătălie. Este menționat că spre sfârșitul lunii martie 1944, corpul de tancuri a fost trimis în sectorul Armatei a 27-a cu misiunea de “atac în direcția Focuri și Podu Iloaiei. În continuare, armata va lovi și va ocupa orașul Iași.”
Sunt menționate următoarele unități sovietice participante la ofensivă: Armata a 2-a de Tancuri și Armata a 27-a. Din aceste armate au participat efectiv Corpul 35 al Armatei 27 și Corpul 3 de Tancuri. Se menționează că probabil Corpul 3 de Tancuri a ocupat Târgu Frumos, dar a fost repins de contraatacurile germane. Corpul 16 de Tancuri, identificat de ofițerii germani, nu este menționat în documentele rusești.
aprile 1944
Intrarea soldaților ruși în Hârlău la 8 aprilie 1944. Casa mai există în zona gării Hârlău (lângă agenția forței de muncă).
La 8 aprilie, trupele rusești intră în Hărlău dinspre Tg.Frumos. In localitate nu se găseau trupe române sau germane. Aproximativ în dreptul străzii gării, pe la ora 12, Preotul C. Constantinescu și un grup de tineri evrei, locuitori ai Hărlăului, au ieșit în întâmpinarea sovieticilor și le-au cerut să cruțe localitatea, care nu are trupe militare.
Trupele rusești au ocupat Hârlăul, pregătindu-l pentru apărare.
La 12 aprilie, aviația germană bombardează trupele rusești, însă lovește case și prăvalii, ucigând membrii a patru familii. Este lovită și turla bisericii Sf.Dumitru.
Harlau 1936
Hârlau, strada Stefan cel Mare, în 1936
Un comandament de mare unitate și o unitate de artilerie se dispune la mânăstirea Sângeap –Basaraba. Artileria se afla dispusă în poziție dominantă,  de unde puteau lovi cu foc forțele româno-germane care dădeau contraatacuri. Cu această ocazie a fost dărămată mânăstirea, materialul lemnos și de zidărie fiind folosit de ruși pentru a permite scoaterea tehnicii de luptă împotmolite în noroi.
Noua mânăstire a fost construită la 4 kilometrii mai spre est de fosta mânăstire care, după cum arătam, a fost dărămată de ruși.
Autoritățile, primăria cu arhiva au fost deja evacuate din 28 martie în județul Argeș.
La 15 mai, autoritațile sunt anunțate prin reprezentantul armatei rusești maiorul Kozlov, să ia masuri de evacuare a întregii populații, fiind posibile lupte în zonă. 1761 de persoane sunt evacuate în localități din județul Botoșani (aflat sub ocupație rusească). La ocolul silvic Coșula, a fost evacuată primăria, tot acolo funcționa o cantină socială unde serveau masa 358 de persoane (copii, bătrâni, invalizi).
La 5 septembrie locuitorii revin în Hârlău. Aici găsesc o situație dramatică. Pravălii și ateliere distruse, 100 de locuințe devastate și distruse de bombardamentele de aviație și artilerie. Printre clădirile avariate au fost și primăria, gara, spitalul, cele două biserici domnești. 940 de cetățeni, au depus la primărie declarații prin care revendicau daune materiale.
Autoritațile militare au notificat autoritaților române că au murit și îngropat 48 de soldați ruși. Aceștia se gasesc în cimitirul militar din incinta Eternitatea.
cimitir sovietic 1
Cimitirul soldaților sovietici din cimitirul Eternitatea Hârlau (înainte de renovare)
Referințe: General Platon Chirnoagă Istoria Politică și Militară a Rasboiului României contra Rusiei Sovietice 22 iunie 1941- 23 august 1944 – Ed. Carpați 1986 -Madrid-Spania
General C.Pantazi – Cu Mareșalul până la moarte, memorii. Ed. Publiferom – 1999 București.
Alexandru-Dan Todiraș Orașul Hârlău - Ghid Turistic- Ed. A.D.Todiraș  1994 – Iași.

*col.(r) Miron Dumitru *

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu