23 august 2014

626.Un 23 August vazut altfel: "Intalnirea" - un dram de adevar intr-un film de exceptie (plus filmul,desigur)

.
.
 Interesant este ca in acest film nu apare nimic controversat, de contrazis, de blamat, deoarece totul este normal plauzibil si se pare chiar pe baze reale.
 Da, am scris despre 23 August pentru ca actiunea din film pregateste intr-un fel mai putin stiut ceea ce se va intampla ulterior, in ziua "de glorie" sau fatidica, ziua in care Romania nu si-a schimbat doar istoria ei ci chiar a lumii, dupa unii scurtand razboiul si salvand sute de mii de vieti daca nu chiar mai mult, dupa altii pierzand sansa de a juca la masa invingatorilor asa cum ar fi putut sa o faca...Ori sa ramana un regat intr-o mare comunista.
 Nu mai are rost , nu asta discutam.
 Filmul este exceptional, considerat unul dintre cele mai bune filme de razboi si dragoste europene, asa ca , macar pentru valoarea artistica daca nu istorica vi-l oferim cu mare drag.

 DA PAGINA CA SA VEZI FILMUL !



  Filmul face parte din lunga serie de filme romanesti cu subiect cel de-al doilea razboi mondial,in general bune, unele excelente si cu mare audienta afara ("Noi cei din linia intai " si "Emisia continua" au fost chiar blockbustere in Europa si SUA), seria inceputa cu "Valurile Dunarii" al lui Liviu Ciulei din 1959 si continuata mai mult sau mai putin realist sau fericit din punct de vedere artistic pana la capul de linie numit "Inceputul adevarului" sau "Oglinda", un remake personal al lui Sergiu Nicolaescu realizat in 1993 dupa propriul film "Ziua Z" din 1989, cu secvente din ultimul colate cu filmari noi din 1993, nemultumit de "Ziua Z" pe care l-a realizat aproape la comanda si in care nu putea sa-si spuna parerea despre evenimente asa cum le-a perceput el si cum le vede istoria de acum.

  Ei bine, stilul propriu marelui regizor de a impleti fictiunea cu istoria ,actiunea si dragostea sper sa va faca sa urmariti pana la capat aceasta poveste de la malul marii si care, asa cum v-am spus, pregateste un 23 August.

*nemotoujours*

 Cate ceva din "Secvente" si "Cinemagia":

"
Sinopsis ("Secvente")
În noaptea de Anul Nou 1943, un grup de patrioți români au sarcina de a sabota un vapor cu armament, de a-i anihila pe hitleriști și de a prelua încărcătura. Eroii filmului se suspectează unii pe alții datorită complicatei rețele de ”legături” specifice luptei ilegale.
Cel infiltrat între ei de Siguranța antonesciană se dovedește a fi o femeie. Acțiunea va fi dusă la bun sfârșit, dar șansele de supraviețuire ale celor rămași în viață sunt minime. – Grid Modorcea (”Dicționarul filmului românesc de ficțiune”, Ed. Cartea Românească, 2004, pag. 348)"

" Sinopsis Întâlnirea ("Cinemagia")
Într-un oraş aflat în plin bombardament, un tânăr comunist primeşte greaua misiune de a se asigura de buna trecere a trei şalupe cu arme, în dreptul canalului Sf. Gheorghe, în urma unei diversiuni: explodarea cargoului german Linz, de unde provin armele destinate Crimeei, alături de un tovarăş necunoscut. I se înmânează harta posturilor din zonă, cu parola Pescăruşul alb. Califarul negru. Este redus imediat la tăcere de agenţii Siguranţei şi harta este descoperită. De aici, întreaga situaţie se complică şi intră în scenă o extraordinară poveste de viaţă şi dragoste.
În peisajul melancolic al tristei Delte, un străin fuge de lume, intrând în grupul de pescari. Îşi face însă un duşman în Ifrim, un pescar beţiv. În urma unui denunţ, străinul singuratic este adus la postul local de jandarmi... Este anchetat de un colonel nou venit în sat, Filip. Suspiciozitatea şi atenţia pe care colonelul le arată faţă de cel mai mic detaliu atrag atenţia jandarmilor."

CASETA TEHNICA:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu