07 iunie 2016

1030.Un 1 iunie altfel:copiii la Baza 95 Bacau

“Odată ce ai încercat să zbori, vei păşi totdeauna pe pământ cu ochii ridicaţi spre cer, acolo unde ai fost, şi vei dori mereu sa te întorci.” - Leonardo da Vinci

Baza 95 Cpt. Av. Alexandru Serbanescu
     Programul “Scoala Altfel” a fost un foarte bun prilej pentru copiii din Bacau sa faca o vizita la Baza 95 Cpt. Av. Alexandru Serbanescu.
     Locul unde zborul este materializarea visului oricarui copil. Câti dintre noi nu au vrut sa devina piloti? Eu mi-am dorit asta…
 Bustul cpt. av. Alexandru Serbanescu
 21-04-2016, a fost un prilej minunat sa ma simt iar copil si sa retraiesc, alaturi de elevii din Bacau, bucuria primei vizite intr-o unitate militara de aviatie.
      Nu va pot descrie in cuvinte bucuria copiilor in preajma pasarilor de metal.  Grupuri, grupulete se apropiau de aparatele de zbor si copiii erau nerebdatori sa urce in scaunul pilotului.Bucuria se citea pe chipurile lor iar pilotii erau asaltati cu tot felul de intrebari: cum zboara, de ce zboara, cum vireaza un avion in aer, cum coboara din cer si multe altele.
DA PAGINA!

.
     Fiecare aparat de zbor a fost “cercetat” in amanunt de micii “viitori” aviatori. Este inutil sa va spun ca toti au raspuns in cor, la intrebarea - ce vrei sa te faci cand vei fi mare?:  “PILOT!” Iata cateva fotografii cu acesti pitici minunati:
.
.
     Atractia bazei a fost avionul MiG 21 Lancer vopsit in culori vii. Dintii rechinului nu numai ca nu i-au speriat pe micuti, ci, dimpotriva, au avut parca puterea magica sa-i atraga in cabina:
.
.
.
     Copiii sunt atrași de uniforme si nu ezita sa facă poze cu militarii. Aici aveti un mic exemplu in care prichindeii l-au înconjurat pe aviatorul in uniforma azurie pentru o amintire...
.
.
     Armele au fost si ele un punct de interes in cadrul acestei vizite. Tunul a fost inconjurat de copii. Standul cu armele din dotarea militarilor a fost luat cu asalt de catre scolari. Explicatiile au fost urmarite cu sufletul la gura, iar nerabdarea se citea in privirile lor. Voiau sa atinga un pistol sau o pusca mitraliera.
.
.
     Dupa prezentarea armamentului s-a trecut la vizitarea Muzeului amenajat in incinta bazei, denumit foarte frumos “Camera de traditii”. Acest colt de istorie este ingrijit de catre dl. Emilian Bricu. O initiativa excelenta, nascuta din dorinta de a pastra o bucatica din istoria unitatii. In acest muzeu putem gasi o colectie frumoasa de fotografii, carti si reviste, machete la diverse scari contruite cu migala de catre pasionati, dar si cateva aparate radio folosite in activitatea aviatorilor.

.

.
.
.
.
.
.
     Langa Camera Traditiilor se afla si capela unitatii. Pasind cu smerenie, gandul mi-a zburat la “Escadrila din Ceruri”. M-am intors pe Pamant si am privit cu atentie la o inscriptie: “Binecuvanteaza Doamne pe cei ce calatoresc prin aer”.
.
.
     In drum spre iesire am admirat 253-ul care si-a facut din plin datoria si acum se odihneste in curtea unitatii dar si mai noul 21 care-i tine de urat cdt. Av. Alexandru Serbanescu. Doua avioane care, daca ar putea vorbi, ar spune multe despre emotiile celor ce le-au zburat. Acum stau de veghe si marcheaza o pagina din istoria aparatelor de zbor din tara noastra.
.
.

Dubla 6956
"CrissAvia" (Angheliuc Cristinel)

Editare: Ana-Maria

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu