06 august 2019

1369. BOBAS 2019-FOTOREPORTAJ



     
 O zi frumoasa de vara, putin racoroasa totusi, ca sa fie asa, pe placul vizitatorilor Bazei de la Bobocu. In copilarie si in liceu mergeam de fiecare data cand aveam ocazia la BOBAS cu familia, incantat fiind de tehnica militara de acolo in special si de acrobatiile avioanelor militare. De fiecare data organizatorii evenimentului adaugau ceva nou, incercau ceva. Cert e ca nu am mai fost de cativa ani, din cauza facultatii si a inrolarii mele.
      Ceremonia de ridicare a drapelului avusese deja loc, chiar cu cativa membri ai Brigazii 30 Garda “Mihai Viteazul”,  calare pe niste cai de o frumusete rara! Pe tot timpul zilei, acestia au mers la galop de cateva ori. Au iesit formidabil chiar si in cea mai neclara poza!


      Nici nu am ajuns bine, ca Scoala Superioara de Aviatie Civila a inceput sa dea ture cu cele 2 elicoptere dintre care unul ori este nou ori este el doar revopsit in negru. Au facut un show frumos, mai ales prin faptul ca au zburat la 20 de metri altitudine deasupra noastra!
     La scurt timp dupa, spectacolul a continuat cu evolutia avioanelor de instructie Yak-52, Boboiacii, cum ii striga Ana, in numar de patru, facand diferite manevre in evolutia lor. Au zburat la inceput in formatie de cateva ori. DA PAGINA!

Apoi, ce sa vezi! Parasutistii Aeroclubului Romaniei, coborand usor din ceruri! Nici nu am stiut cand au sarit din avion sau din ce avion au sarit macar, venind parca din neant, cu frumosul tricolor fluturand  impunator! A urmat frumosul show al lui George Rotaru si a sa Extra tricolora, oferindu-ne un spectacol exceptional, ca de obicei, cu trucuri ce i-au bucurat atat pe copii cat si pe adulti. A avut una dintre cele mai frumoase evolutii la BOBAS-ul de anul acesta, cu diverse loopinguri, tonouri-uri si multe alte trucuri executate frumos.

       


Isi fac aparitia avioanele de atac la sol IAR-99 Soim, in numar de trei, zburand in formatie de sageata deasupra noastra la mica altitudine, de unde ne aflam noi, iar apoi a venit si al patrulea, mai tarziu, avand cateva despartiri, fiecare cu traseul lui, zburand foarte aproape de multime! Nici nu il auzi cand vine, il auzi abia cand trece! O placere sa vezi aceste aeronave militare in evolutie! S-au lasat asteptati, ce-i drept, avand in vedere faptul ca i-am vazut decoland doi cate doi in timpul evolutiilor precedente. Dar am avut sansa sa ii filmam de aproape cum pornesc spre pista de decolare!


  Revine Scoala Superioara de Aviatie Civila cu avioanele lor scoala. Fiind de scoala, au facut cateva survoluri si manevre in limita posibilitatii aparatelor de zbor.





 Iata-i si pe mult-asteptatii Iacari Acrobati, a caror evolutie atinge mereu asteptarile fanilor. Nu stim sigur daca s-au antrenat, au facut totul pregatit dinaine, sau doar s-au jucat! Adevarul este ca mereu mi-au placut spectacolele lor, cum fac manevrele in evolutiile lor! Si mai frumos a fost faptul ca au zburat cu “Boboiacii” in






formatie, avandu-i in fata lor in timp ce ei lasau dare de fum prin aer. Neasteptate au fost acele explozii controlate din timpul evolutiei, la nivelul solului. O combinatie frumoasa, dar mai trebuie exersata coordonarea cu cei din aer. A ars faneata un timp pana au venit pompierii SMURD-ului sa stinga incendiul ce scapase usor de sub control!
    In fine, nu mult dupa, Hawks of Romania dominau cerul cu jucausele lor manevre, rotiri si loopinguri, impreuna cu George Rotaru care li s-a alaturat mai tarziu! Ne-au tinut ocupati de la a privi la “micul” incendiu!



  
 



Ajungem in sfarsit si la partea despre care ma pricep si eu mai bine sa vorbesc , si anume exercitiul demonstrativ al parasutistilor si Fortelor pentru Operatii Speciale. Au trecut prin fata noastra, mai intai, pentru prezentare printr-un convoi format din 2 Humvee-uri cu mitraliere 7,62 montate pe ele, ocupate de F.O.S; unul in fata convoiului si celalalt in spatele acestuia, avand la mijloc 2 camioane DAC 665 T ce transportau un pluton de parasutisti. Ajung ei pe campie, se deplaseaza 1-2 minute si primesc deodata “foc” din fata, de la un numar mare de “insurgenti”(vazusem pana sa inceapa exercitiul niste oameni in civil care alergau pe camp, dar cu ajutorul Anei, am aflat ca au la ei armament de infanterie). Convoiul se opreste, parasutistii si FOS-ul debarca din vehicule imediat si se dispun in lant de tragatori ca sa poate raspunda superior la focul inamicului prin foc direct si precis, cu o grupa de “speciali” flancand din stanga. Intr-un final, ai nostri ies invingatori, reusind sa captureze si 2 insurgenti, evacuati prin 2 elicoptere IAR 316 ce au aterizat la scurt timp dupa, oferind mai tarziu un scurt “balet” daca se poate spune asa. Au urmat alte cateva survoluri ale Soimilor militari, la joasa altitudine, incantandu-ne pentru ultima oara in acea zi.
. .        
 Pentru cei care au obosit sa stea tot timpul cu capul in sus, dupa avioane si elicoptere, cateva aeronave si tehnica militara se aflau la expozitia statica, nu departe de locul unde erau parcate masinile vizitatorilor, persoane de toate varstele avand sansa sa se urce in MiG-21, IAR 99 Soim, Yak-52, IAR 330 Puma, IAR 316, AN-2, Humvee si Gepardul antiaerian! 
F.O.S. si SIAS au avut, ca intotdeauna, expozitie cu armamentul de infanterie. Cand eram mic, eram foarte fericit sa merg la expozitiile lor si sa pun mana pe toate armele care erau acolo si sa fac poze cu ele. Acuma ii vad pe astia mici, de-o schioapa, cum incearca sa tina fiecare arma cum pot, in timp ce parintii le faceau poze pentru amintiri frumoase. A fost si mai mare placere sa vad cum militarii le aratau cum se incarca arma, se armeaza si se trage, fiind rabdatori chiar si cu cei mai mici. De mai putina atentie au avut parte totusi Jandarmeria si SMURD, de unde se auzeau copii cum se jucau cu sirenele autospecialelor. Si mai hilar era sa ii vezi pe Humvee, incercand sa miste din Mitraliera de calibru 14,5 mm, cu ale lor firave manute!

       



Desi au lipsit elicopterele IAR 330 Puma si MiG-21 LanceR la evolutiile aeriene, a fost un spectacol frumos. 
La final a mai ramas ceva lume sperand sa vada C130 Hercules cum decoleaza, printre care si noi! Speram ca macar ca de la anul sa vedem din nou antiaeriana readusa in actiune!



P.S. Uitasem sa mentionez: fiecare aeronava  care a avut o evolutie pe cer a mers pe pista, incet, prin fata noastra, pilotii salutandu-ne fericiti ca am venit asa multi!


. * Laurentiu Dumbravicean  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu