28 noiembrie 2019

1851.Bai politicianule,lasa-mi Armata in pace!"Impuscaturi sub clar de luna" sau cum sper ca Armia Romana sa nu mai primeasca "gloante in piept"de la politic si de ce!

.
Bai politicianule, lasa-mi Armata in pace!"Impuscaturi sub clar de luna" sau cum sper ca Armia Romana sa nu mai primeasca "gloante in piept"de la politic si de ce!

"Uite la nenorocitii astia, nu s-au instalat bine si deja au inceput cu plocoanele: au si achitat in avans rachetele americanilor, drept rasplata ca i-au ajutat sa iasa la alegeri si sa-i dea jos pe ailalti! Si se vaita ca nu au bani nenorocitii si ca e gaura!"
Recunoasteti textul, este???
Oare ce i-o fi apucat pe "astia"de au platit cu un an inainte???
Pai sa rememoram:
1-"uite tancul facut cu Kraus Maffei,uite nu e tancul ca nu sunt bani, nu e tzuica, nu e stele destule pe cer"..."Lasa ca facem modernizare la TR85 si ne ajunge...aoleu...nu mai nu mai avem bani nici sa le modernizam pe toate...vai ce bun e T55!!!Armata nu are nevoie de ceva nou"!
2-":uite transportorul RN 90 facut cu turcii, uite nu are 8 roti, are sase, uite nu trebuie Armatei romane ca reparam TAB 77 si facem Saur, uite turcii il fabrica, noi avem table goale si nu mai facem nici Saur 1, nici 2."Armata noastra glorioasa nu are nevoie, ca ne dau fratii de la vest Oshkosh, Cougar, Sand Cat...ce daca nu e ce ne trebuie si cat! Armata romana se descurca"!


3-"Uite facem la Moreni pe banii angajatilor TBT -uuuuuuu! Maaama ce o sa fie"! Ba n-o sa fie,ca luam Piranha 3 SH desigur, cateva, ca altfel o sa ragaie militarii de prea multe si mai vedem apoi.  Ca Armia Romana acum 100 de ani a reintregit Patria in opinci!Adica acuma s-a boierit?mai bine facem spitale si autostrazi cu banii aia!Sau ne marim salariile, ca suntem niste bieti politicieni amarati,frate!"
4-ce dracu vor  iar militarii astia? avioane? s-au tampit? Nu-i luam Taromului, care trebuie sa aduca bani si le luam lor, care doar toaca????? Ce-i aia Gripen?
Si de ce sa le facem in tara? ca sa ne doara capul? Adica angajati, salarii, impozite, taxe, regie, logistica? Nu avem destula treaba????
  Hai,GATA!Nu avem bani ca sa cumpere aia fabrica si sa ne angajeze romanasii nostri...E prea scumpa chestia asta!Mai bine luam SH unele mai vechiute, astia din Armata or sa zica bogdaproste, da-i incolo!"
5.CORVETE?????? Bai frate, militarii astia nu se mai satura naibii? Nu au destule copai? S-au smecherit? Ne-au secat de bani cu remorcherele alea 3, facute la strainezii de Holandezi! Ce si-au zis:" Punem fraierii sa ne ia si corvete"!!! Ba,astia chiar se cred smecheri?????????????
  Si auzi tu: sa le bagam bani in buzunare strainezilor,construindu-le aici, in Romania!!! Prea de tot!
Nu e bani!
   Apropo:chestia asta cu corvetele este o adevarata tragi-comedie antica!O epopee demna de a sta langa Odiseea  homerica! Nu am timp sa va povestesc, desi  as lua sigur un premiu Nobel pentru literatura .
DA PAGINA!
 Deci: am senzatia ca recunoasteti scenariul.
 Desigur, printr-o lupta acerba cu politicul Gigi -contra,s-a obtinut un 2% din buget.Incredibil!
 In acel moment Armata a zis:"L-am apucat pe Dumnezeu de un picior si este si roman!"
 Greseala fatala!
 Armata a uitat ca o fi Dumnezeu acolo sus,chiar si roman,dar pana la el mai sunt ministri,secretari de stat,consilieri,primari,senatori,deputati,secretare,soferi si femei de serviciu.....si aceia semneaza!
Numai fiinte calculate si specialiste in tot ce misuna prin buzunarele Bugetului si care stiu mai bine ce-i trebe Armiei!
 Asa ca:
-uite licitatia,nu e licitatia.
-uite santierul,nu e santierul lor,e al nostru,dar tot nu e bine.
-uite avionul,da'lasa avionul,ia Piranha,ca ne trebuie rachete....
.
Poate-poate fraierii aia de militari uita si-si iau ei trotinete si colace din banii lor si noi rectificam bugetul ca astia nu mai apuca sa pape banii!!!!!!!
V-a picat fisa???
.
 Avem Guvern nou.Care nu are in fata un mandat de 5 ani.Si are de reparat pe ruptelea din tampeniile facute de o serie de guverne balbaite anterioare.Si nu are nici majoritatea-adica siguranta ca ce hotaraste se si voteaza!In sensul ca intr-un scenariu al groazei,rachetele ar putea ramane neplatite.
  Si avem -in sfarsit!un Ministru al Armiei MILITAR! Care nu a mirosit praful de pusca doar in poligon!Si care a refuzat a intra politic in acest Guvern.
 Deci clar om dedicat Armatei.
 Achitarea in avans a unei datorii, cu bani pe care acuma nu esti sigur ca-i mai poti tine, dar pe care ti-i poti recalcula si realoca elegant ulterior, la nevoie, mi se pare o miscare de mare strateg.Si poate sunt si avantaje financiare la aceasta miscare, ca si la banca,nu?
Cinstit?Nu stiu daca asta a fost ideea,dar presupun (nu mi-e greu) si o admir, indiferent de realitate.

 Experienta scandalurilor provocate gratuit si interesat, anterioare, doar pt a nu se bugeta, a nu se cheltui, achita,a nu se dota, ma face sa laud aceasta manevra financiara demna de un Napoleon in perioada sa de glorie.
  Planul corvetelor este pus iarasi pe butuci, deci readucerea sa pe senal navigabil va dura, timp in care desigur banii ...deja s-ar fi plimbat pe alte cai sigur nemilitare.

 Asa cum se pare ca s-a vrut a se profita de sincopa cu Piranha5, construite in Ro....
 Acolo miscarea a fost tot transanta: "Ati intarziat?"executie rapida si obiectiva: penalitati la buget si "hai baietii la treaba,ca...nu glumim"Bravo!Pentru prima oara o firma-furnizor de mare calibru este pusa la punct.Dar apoi...
 Se pare ca inca de la sosirea Piranha 3 s-a pregatit si pe aceasta filiera un mic tambalau..turele,chestii-trestii.
 OK.Da,cu primele au fost probleme.Dar acuma se forteaza extinderea, anatemizarea echipamentului si la cele care se monteaza in Romania, in fabrica romaneasca.
 Fabricarea de transportoare amfibii cu nemtii la Moreni a picat.Desigur,nu si intentia.Mai sunt posibili parteneri.Dar intentia de a da peste cap si proiectul Piranha 5 cu turele Elbit,30 mm ,deja bate la ochi. Izvoarele otravite au inceput sa curga....interesant....la finele Guvernului anterior,cand nenea Les parca isi promisese sa blocheze orice intentie de construire de tehnica militara in Romania,in afara de amaratele de puscoace..Straniu.Acelor guverne nu le convenea nimic. Oare de ce?

 Asa cum strungarul stie cel mai bine ce cutit este necesar ca sa taie piesa comandata, si militarul stie ce cal trebuie sa incalece.Dar ai nostri politicieni, zeci de ani s-au crezut mai in tema decat  orice militar pe acest subiect. Si,eventual, i-a pus betze in roate.
 Nu-mi plac Piranha 5.Nici turelele lor.
 Dar multi militari au spus ca sunt bune.Nu cele mai bune.Si ca raportul pret/calitate este excelent.Si ca le place ca sunt niste turele "agile si precise."si ca testele nu sunt niciodata elocvente, ca timpul isi va spune cuvantul.
Dar se pare ca altii nu vor ca militarii sa aiba ce arma considera ei ca le trebuie.
 Inca odata!
 Ati vazut mai sus de cate ori. Mai puneti acolo,ca mai sunt si altele blocate, nefacute, neluate.
 Nu vreau sa enumar cate sunt bagate fortat pe gatul Armatei...

 Bai politicianule,lasa-mi Armata in Pace!Alta jucarie nu ai?

 Am scris la bascalie, desigur. Multe motive de aici sunt putin prelucrate, politic fiind mult mai grave, sau mai amuzante in tragic.
  Vreau sa se inteleaga ideea de baza: implicarea politicului care se crede mare specialist si care nu vrea de fapt sa "scape "finantele catre directul beneficiar, este apropiata de tradare, de distrugere. Si asta nu mai e o gluma.
  Articolul acesta nu este de referinta pentru situatia, problemele dotarii unei armate. Se vrea a fi un semnal de alarma.
  Deci: am caricaturizat, deformat, anumite informatii in scop satirico-critic. Nu ma intereseaza daca nu va convine. Din nefericire esenta ramane.
28noe2019-ne oprim aici?
Alex Stoian,
(nemo)

2 comentarii:

  1. Domnilor,nu se doreste sa se faca nimic in tara asta.Ce nu ati inteles?E ordin de afara si aici ordinul e implementat de conducatorii nostri nealesi de noi sa puna in practica tot.Nu vom avea nimic nici ieri,nici azi,nici maine.Totul e stabilit.Se puteau face atatea in orice domeniu.Au falimentat tot,iar unde s a mai facut ceva (vezi Moreni) Mapn a evitat sa cumpere intentionat ca sa nu incurajeze si alte fabrici de rofil sa faca la fel.Mai marii nostrii nu au avut un plan pe termen mediu si lung in ce priveste modrnizarile si achizitiile etapizate ca sa putem sa fim la un nivel ridicat tot timpul pentru ca nu si au dorit asta.Interesele sunt altele si obscure si n au nici o traba cu natia asta in nici un fel.Parca nici nu existam pe harta.Astfel de comportament au.Si doi,nici partenerii strategici nu au nici un interes ca sa forteze pe mai marii nostrii sa mearga intr o anumita dorectie dorita de alianta.Deci,cum e mai rau!N ar trebui sa ne mai facem vis,pentru ca nu se vor implni acele vise.Oricum in conducerea Mapn vad dezinteres total.Asta dovedeste foarte clar ca ei nu au nici un cuvant,una la mana si doi acolo sunt niste generali facuti la apelul bocaniclor caare nici nu ar deschide gura sa emita vre o pretentie stiind ca actuali politicieni i au inaintat in grad.Cei drept e foarte posibil sa nici nu se priceapa,pentru ca multi dintre ei au ajuns pe niste functii atat de repede incat nici ei nu si dau seama cum au fost propulsati si ce reprezinta functia respectiva si cata responsabilitate are in acel loc.

    RăspundețiȘtergere