28 martie 2015

802.Armânii organizează cel mai mare eveniment din România despre minoritățile etnice din Europa

Europenii sprijină tinerii armâni în lupta pentru păstrarea identității şi a instruirii în limba maternă         În cadrul evenimentului, armânii vor ridica problema instruirii în limba maternă.
         Peste 100 de tineri europeni participă începând de mâine, la Tulcea, la primul eveniment organizat în România cu privire la conservarea identității minorităților naționale și etnice de pe continentul european. Easter Seminar are loc în fiecare an înaintea Paștelui catolic și reprezintă un forum de dezbateri și schimb de experiențe între participanți veniți din 14 țări din Europa. Evenimentul din acest an este organizat sub sloganul „Awakening the identity” – “Conștientizarea propriei identități” și este găzduit de Consiliul Tinerilor Armâni din România în colaborare cu Youth of European Nationalities, cea mai mare rețea de organizații de tineret ale minorităților din Europa.

DA PAGINA !


     Unul dintre principalele subiecte pe agenda din acest an îl reprezintă situația minorităților fără-țară (non-kin state minorities) pentru care participanții vor încerca să găsească soluții de integrare culturală și socială.
     Europenii sprijină tinerii armâni în lupta pentru păstrarea identității şi a instruirii în limba maternă

    Conform ultimului recensământ, în România trăiesc 621.600 de romi, 24.000 de tătari și aproximativ 25.000 de armâni. Cu toate acestea, reprezentanții minorităților spun că cifrele reale sunt mult mai mari și că statul român ar trebui să reglementeze statutul fiecărei minorități în parte astfel încât interesele fiecărui grup să fie mai bine reprezentate, în contextul amenințărilor din ce în ce mai acute pe fondul uniformizării și globalizării.

   ”Minoritățile etnice sunt amenințate continuu de procesul uniformizării societății moderne. Pierderea autenticității și integrității minorităților etnice sunt cele mai mari probleme la care trebuie să găsim cât mai rapid răspunsuri. În cadrul evenimentului, vom prezenta un document realizat de Youth of European Nationalities împreună organizațiile membre, numit „YEN White Paper on minority rights”, care cuprinde o analiză a situației minorităților etnice din Europa cu privire la aspecte precum: limbă, educație, cultură. „YEN White Paper on minority rights” a fost deja prezentat Comisarului European pentru Educație, Cultură, Tineret și Sport, Tibor Navracsics.  Documentul trage un semnal de alarmă asupra situației armânilor, a căror identitate etnică trebuie protejată în special prin dreptul la instruire în limba maternă.” a declarat Maria Cucliciu, președinte al Consiliului Tinerilor Armâni din România, organizatorul evenimentului.

     O săptămână de evenimente culturale
Tineri din Germania, Olanda, Danemarca, Austria, Elveţia, Polonia, Ungaria, Slovenia, Italia, Slovacia, Rusia, Ucraina, Albania, Republica Macedonia, afiliați ai Youth of European Nationalities  vor participa la ateliere de improvizație teatrală, fotografie, proiecţii de filme, concerte de muzică tradiţională, dansuri tradiţionale, în săptămâna 28 martie – 3 aprilie. Două excursii în Delta Dunării și satele locuite de aromâni vor completa experiența tinerilor europeni.

    Deschiderea oficială va avea loc duminică, 29 martie, între orele 10:00 și 13:00 în sala de conferințe a Consiliului Județean Tulcea.

    Despre organizatori
Consiliul Tinerilor Armâni din România (CTArm) este organul de lucru de tineret al Comunității Armâne din România și are ca scop principal promovarea culturii şi limbii armânești printre tinerii armâni din România, precum şi către persoanele interesate de cultura armânească.
Youth of European Nationalities (YEN) este o reţea activă şi dinamică care reprezintă interesele organizațiilor non-guvernamentale de tineret ale diferitelor minorităţi etnice din Europa. Scopul rețelei este conservarea şi dezvoltarea drepturilor minorităţilor şi a grupurilor etnice. YEN este cea mai mare și mai puternică rețea de organizații de tineret din Europa, ale cărei evenimente din ultima perioadă s-au desfășurat în Opole – Polonia, La Punt-Chamues-ch – Elveția și Berlin – Germania.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu