01 august 2018

1318.O lecție de orientare topografică si putina istorie nestiuta

Biserica Mănăstirii Sângeap – Basaraba cu hramul Izvorul
Tămăduirii și Schimbarea la Față
Astăzi am avut deosebita onoare să însoțesc pe domnul profesor Gheorghe Burican într-o expediție geografică pe dealul Sângeap – Basaraba și platoul Sticlăria.
Mai întâi am urcat dealul la mănăstirea Sângeap – Basaraba. Spre surprinderea mea, după trecerea de poarta monumentală de la intrarea pe proprietatea mănăstirii, șoseaua este asfaltată, iar echipe de muncitori lucrau cu utilaje la șanțurile șoselei. Ajunși pe platoul mănăstirii, primul lucru pe care-l vezi și te uimește este biserica mănăstirii. Se pare că exteriorul este finalizat, se lucrează în interiorul bisericii.
Biserica Mănăstirii Sângeap – Basaraba cu hramul Izvorul
Tămăduirii și Schimbarea la Față.

Am urcat treptele la paraclisul mănăstirii, am mers spre sud, pe coama dealului și am ajuns într-o poiană unde este un praznicar de vară. De aici se poate vedea spre est pădurea de un verde intens în bătaia soarelui. Bate un vânticel cam rece, fac câteva fotografii și mergem în parcare să luăm mașina.
.
Iesim la șoseaua județeană și facem la stânga  spre nord pe un drum cu criblură,  ajungem pe platoul Sticlăria. Aici ai o surpriză de proporții. Spre est se dezvăluie privirii mirate și extaziate un peisaj de munte pe care nu ai fi crezut că ar exista în apropierea Hârlăului! Un imens amfiteatru a căror brațe sunt orientate spre est, spre satul Pârcovaci. Centrul este ocupat de un teren în pantă dulce, vălurit de la vest spre est, pe o distanță de 1900 m lungime, ce ajunge în Pârcovaci. Domnul profesor îmi dă explicații ca un expert ce a studiat această imensă alunecare de teren din  decembrie 1996, ce a ridicat albia Bahluiului și o parte din sat cu peste 1 metru și a provocat multe daune.

In zare spre nord est se văd mănăstirile Lacuri și Balș, spre est îngrămădit între Dealul Sângeap – Sticlăria și Dealul Pietrăriei este satul  Pârcovaci, greu încercat de ultima mare alunecare de teren.
Datorită structurii geologice a Dealului Sângeap Sticlăria aflat la cota 408 m. față de Pârcovaci care este la cota 150-160 m, a apei freatice și apelor de suprafață, dar și unghiului de pantă foarte mare a dealului, acesta de sute de mii de ani a alunecat spre albia Bahluiului și va aluneca în continuare, lucru fiind sigur, însă nimeni nu poate ști când.

DA PAGINA!


Adăugați o legendă

.
De aici spre vest se profilează eolienele de la vest de Sticlăria. Spre sud – est se înalță turla bisericii mănăstirii Sângeap Basaraba , iar la sud-sud-est se vede ca din elicopter sau avion Hârlăul.


Orașul Hârlău
Păcat că aceste locuri absolut fantastice nu sunt utilizate prin turism. Lipsesc infrastructura, pensiunile, drumuri, marcajele turistice.
De aici cei ce cunosc istoria barajului de la Pârcovaci, ce se vede spre nord est, vă pot povesti unde se planificase inițial construirea barajului. Dacă acest proiect inițial se aproba, probabil rezulta un lac de acumulare de 10 ori mai mare ca cel din zilele noastre, iar satul Pârcovaci era o amintire pe
Parcovaci
fundul lacului de acumulare.

Mulțumesc și pe această cale domnului profesor Gherghe Burican pentru această miniexpediție geografică. Pentru iubitorii de geografie locală, recomand să mergeți în excursii pe aceste plaiuri și lucrarea  domnului profesor Gheorghe Burican: „Bazinul Hidrografic al râului Bahlui în amonte de Cotnari” apărută la editura PIM Iași în 2014, precum și în limba engleză. Carte lansată la 10 mai 2014 la Muzeul Viei și Vinului din Hârlău,  în cadrul activităților ocazionate de „Noaptea muzeelor 2014”

*col(rtr) Miron Dumitru,

blogul colegului nostru:
https://harlau625.wordpress.com/

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu